Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι η στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσει την πορεία και τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών παθήσεων, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και η νόσος Alzheimer. Ωστόσο, ελάχιστες μελέτες έχουν εξετάσει ποια είναι τα βακτήρια που εμπλέκονται στην παραπάνω σύνδεση.
Μία νέα μελέτη που προέρχεται από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας ανέλυσε δείγματα από ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας με σκοπό να ταυτοποιήσει τα συχνότερα βακτήρια. Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology Spectrum.
«Στην παρούσα μελέτη αναφέρουμε για πρώτη φορά τη σύνθεση του μικροβιώματος της στοματικής κοιλότητας σε ασθενείς που είχαν παρουσιάσει σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις. Από τα δεδομένα μας φαίνεται ότι συγκεκριμένα βακτήρια που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με χρόνια συστηματικά νοσήματα ανιχνεύονται σταθερά σε αυτούς τους ασθενείς. Μάλιστα, η συχνότητα των βακτηρίων αυτών στον γενικό πληθυσμό αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία», υποστηρίζει η ομάδα της μελέτης.
Ο Ρόλος των Βακτηρίων σε Άλλες Νόσους
Από τις αναλύσεις των ερευνητών διαπιστώθηκε ότι τα συχνότερα βακτηριακά φύλα στα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν τα Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria και Actinobacteria, ενώ τα συχνότερα γένη ήταν τα Streptococcus, Prevotella και Staphylococcus.
«Από τα αποτελέσματά μας είναι δυνατό να εξάγουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους πληθυσμούς των επιβλαβών μικροβίων στις λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας. Οι παρατηρήσεις μας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στις λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας και τον κίνδυνο διαφόρων συστηματικών παθήσεων. Αν ένα συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο στόμα, τότε πιθανώς είναι επιβλαβές και για άλλους ιστούς του οργανισμού καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται», τόνισε η ομάδα της μελέτης.
Σε προηγούμενες έρευνες, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης είχαν δείξει ότι η παρουσία βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας στο πάγκρεας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων στο όργανο αυτό.
Μία Ειδική Προσέγγιση στην Οδοντιατρική
Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 1.014 δείγματα ασθενών (469 γυναίκες και 545 άνδρες) χρησιμοποιώντας μία εξέταση που λέγεται MALDI-TOF η οποία μπορεί να ανιχνεύσει συγκεκριμένα βακτήρια σε ένα δείγμα. Ωστόσο, η εξέταση αυτή σήμερα χρησιμοποιείται σπάνια από οδοντιάτρους.
«Τα δεδομένα μας προέρχονται από ένα μόνο κέντρο της Σουηδίας, επομένως είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες. Ελπίζουμε ότι οι οδοντίατροι θα συνεργαστούν με τα ερευνητικά εργαστήρια μικροβιολογίας έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο των βακτηρίων που ενοχοποιούνται για τις βακτηριακές στοματικές λοιμώξεις, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την πρόληψη και αντιμετώπιση των τελευταίων», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσει το ρόλο των μυκήτων της στοματικής κοιλότητας στην πορεία αρκετών χρονίων νόσων.
Eπιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ