Βιταμίνες Β και καρκίνος του πνεύμονα: Νεότερα δεδομένα

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ερευνητικές μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ των βιταμινών Β και του καρκίνου του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), τη βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) και τη βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν σε διαφόρων ειδών συμπληρώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενέσεις βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να συνταγογραφούνται σε άτομα με σοβαρές ανεπάρκειες.

Τι λένε οι έρευνες για τα συμπληρώματα με βιταμίνες Β

Τα συμπληρώματα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα Β6, Β9 και Β12) έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Μελέτη του 2019 έδειξε, ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα Β12 στο αίμα είχαν 15% υψηλότερο κίνδυνο να έχουν καρκίνο του πνεύμονα. Στην ίδια μελέτη, αναλύσεις γονιδίων έδειξαν ότι όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις Β12 είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Σε μια άλλη μελέτη του 2017 βρέθηκε, ότι οι άνδρες που έλαβαν βιταμίνες Β6 και Β12 από μεμονωμένα συμπληρώματα είχαν 30-40% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν συσχετίσεις για τις γυναίκες. Επιπλέον, οι άνδρες που ήταν καπνιστές και έλαβαν περισσότερα από 20 mg βιταμίνης Β6 ή 55 mcg Β12 είχαν 2,9 φορές και 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα Β6 ή Β12 σε υψηλές δόσεις για 10 χρόνια έναντι εκείνων που δεν λάμβαναν. Διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β αύξησε σχεδόν δύο φορές τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες.

Όσον αφορά το φολικό οξύ (Β9), μια άλλη μελέτη δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων φολικού οξέος και του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.

Μια ακόμα μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ≥50 mg βιταμίνης Β6 είχε ως αποτέλεσμα 16% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, τα επίπεδα Β12 και φυλλικού οξέος (διατροφική Β9) δεν συσχετίστηκαν με κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Καρκίνος του πνεύμονα και βιταμίνες Β: Τι πρέπει να λάβετε υπόψη

Αν και ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι υψηλές δόσεις βιταμινών Β6 και Β12 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν καταναλώνουν ούτε καν κατά προσέγγιση τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται στις έρευνες.

Σύμφωνα με ειδικούς, άνδρες και γυναίκες καταναλώνουν επαρκείς ημερήσιες ποσότητες από αυτές τις βιταμίνες, για να φτάνουν στις συνιστώμενες αξίες. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για τις βιταμίνες Β6 και Β12 είναι 1,3 mg και 2,4 mcg, αντίστοιχα.

Συγκριτικά, οι ποσότητες που βρέθηκαν σε μια μελέτη ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα ήταν μεγαλύτερες από 20 mg βιταμίνης Β6 και 50 mcg Β12. Αυτό είναι 15-20 φορές μεγαλύτερο από τη συνιστώμενη πρόσληψη και είναι πιθανώς δυνατή μόνο μέσω συμπληρωμάτων.

Η μελέτη βρήκε συσχετίσεις όταν οι βιταμίνες Β λαμβάνονταν ανεξάρτητα και όχι ως μέρος μιας πολυβιταμίνης. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε πάντα την ποσότητα που συνιστά ο γιατρός σας.

Επιπλέον, πολλές μελέτες για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τον καρκίνο του πνεύμονα είναι παρατηρητικές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξετάσουν μόνο συσχετίσεις και όχι να δείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Άρα δεν αποδεικνύουν ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β προκαλούν καρκίνο, παρά μόνον ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση.

Ποιος πρέπει να παίρνει συμπληρώματα με βιταμίνες Β

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες Β μπορεί να είναι σημαντική.

Ορισμένοι πληθυσμοί, όπως οι vegans, οι χορτοφάγοι, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με αναιμία, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα με βιταμίνη Β12.

Επιπλέον, άτομα με διαταραχή κατανάλωσης αλκοόλ, νεφρική ανεπάρκεια ή αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί να χρειαστεί να πάρουν συμπλήρωμα με βιταμίνη Β6.

Τέλος, είναι σημαντικό οι έγκυες ή εκείνες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετό φυλλικό οξύ στη διατροφή τους για να αποτρέψουν ελαττώματα του νευρικού σωλήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός τους μπορεί να συστήσει να πάρουν επιπλέον φολικό οξύ (τη συμπληρωματική μορφή φυλλικού οξέος).

Διατροφικές πηγές βιταμινών Β

Πολλά τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά είναι καλές πηγές βιταμινών Β. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε Β6, φυλλικό οξύ (Β9) και Β12.

Διατροφικές πηγές βιταμίνης Β6

 • χοιρινό
 • βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι
 • κοτόπουλο και γαλοπούλα
 • ορισμένα είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του τόνου και του σολομού
 • σόγια
 • ρεβύθια
 • μπανάνες
 • αγελαδινό γάλα
 • εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

Διατροφικές πηγές τροφίμων βιταμίνης Β9

Διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12

 • βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι
 • κοτόπουλο και γαλοπούλα
 • τόνο, σολομό και άλλα ψάρια
 • αχιβάδες
 • αγελαδινό γάλα
 • εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
 • tempeh
 • αυγά
 • αγελαδινό τυρί

Πηγή: https://www.healthline.comhttps://www.iatropedia.gr/diatrofi/ti-prepei-na-gnorizete-gia-tis-vitamines-v-kai-ton-kindyno-gia-karkino-tou-pnevmona/161285/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.