Βιταμίνη D: Πώς Επηρεάζει την Υγεία του Καρδιαγγειακού;

Η βιταμίνη D είναι μία θρεπτική ουσία που θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας. Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στην οστική υγεία, υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και διασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία αρκετών κυττάρων, μεταξύ των οποίων και τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν αναδείξει διάφορα οφέλη από τη βιταμίνη D, μεταξύ των οποίων και η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Nutrients προσφέρει νέα δεδομένα για τη σύνδεση ανάμεσα στη βιταμίνη D και την καρδιακή λειτουργία, καθώς δείχνει ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Βιταμίνη D και Καρδιακή Υγεία

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η βιταμίνη D επηρεάζει έμμεσα τη λειτουργία της καρδιάς μέσω των επιδράσεων που έχει σε διάφορους παράγοντες κινδύνου.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε σήμερα ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τέλος, ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Πόσο Χρήσιμα είναι τα Συμπληρώματα;

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, ένα ερώτημα που θα πρέπει σίγουρα να εξεταστεί σε μελλοντικές μελέτες είναι αν οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή τους υγεία με τη λήψη των παραπάνω συμπληρωμάτων.

«Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εξερεύνηση νέων προσεγγίσεων πρόληψης, με πρώτη τη διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να εξετάσουμε τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Τα Αποτελέσματα της Μελέτης

Για τις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα δείγμα περίπου 5.700 εθελοντών από τη Λωζάνη της Ελβετίας. Οι παραπάνω εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της βιταμίνης D (φυσιολογικά, χαμηλά, ανεπαρκή) και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για ένα διάστημα περίπου 14 ετών.

Από την τελική ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που είχαν φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης ήταν αυτοί που διέτρεχαν το χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Ένας περιορισμός της μελέτης μας ήταν ότι εξετάσαμε ένα συγκεκριμένο δείγμα του πληθυσμού, επομένως δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν οι παρατηρήσεις μας αφορούν και άλλες ομάδες. Ιδανικά, στο μέλλον θα πρέπει να γίνει μία μεγαλύτερη μελέτη που θα μπορέσει να απαντήσει με βεβαιότητα αν τα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο σύνολο του πληθυσμού. Η ίδια έρευνα θα μπορεί επίσης να απαντήσει αν τα συμπληρώματα της βιταμίνης έχουν χρησιμότητα στον περιορισμό του παραπάνω κινδύνου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/vitamini-d-pos-epireazei-tin-ygeia-tou-kardiangeiakou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.