Η παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, ορισμένοι τύποι καρκίνου, υπνική άπνοια και προβλήματα στις αρθρώσεις.
Οι δομικοί λίθοι των αιμοφόρων αγγείων, γνωστά ως περικύτταρα (pericytes), συνδέθηκαν με φλεγμονές και ασθένειες σε αρσενικά ποντίκια.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του York ρίχνει νέο φως στις βιολογικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ποντικών, όσον αφορά ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η έρευνα αποκαλύπτει “εντυπωσιακές” ανισότητες στα κύτταρα που κατασκευάζουν αιμοφόρα αγγεία στον λιπώδη ιστό των αρσενικών σε σύγκριση με τα θηλυκά ποντίκια.
Πιο ευάλωτοι οι άντρες σε ασθένειες λόγω παχυσαρκίας
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Tara Haas της Σχολής Κινησιολογίας και Επιστήμης Υγείας της Σχολής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του York, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τις γυναίκες.
“Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί μοντέλα τρωκτικών για να μελετηθεί η παχυσαρκία και ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν. Αλλά συνήθως πάντα μελετούσαν τα αρσενικά τρωκτικά επειδή τα θηλυκά είναι ανθεκτικά στην ανάπτυξη των ίδιων ειδών ασθενειών”, λέει η Haas, που ηγήθηκε της νέας μελέτης. “Μας ενδιέφερε πραγματικά να εξερευνήσουμε αυτή τη διαφορά γιατί, για εμάς, αφορά κάτι πραγματικά συναρπαστικό που συμβαίνει στις γυναίκες και τις προστατεύει”.
Η Haas και η ομάδα της παρατήρησαν σε μια προηγούμενη μελέτη ότι όταν τα ποντίκια γίνονται παχύσαρκα, τα θηλυκά αναπτύσσουν πολλά νέα αιμοφόρα αγγεία για να τροφοδοτήσουν τον αναπτυσσόμενο λιπώδη ιστό με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ στα αρσενικά αναπτύσσονται πολύ λιγότερο.
Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο iScience, οι ερευνητές εστίασαν στις διαφορές στα ενδοθηλιακά κύτταρα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία αυτών των αιμοφόρων αγγείων στον λιπώδη ιστό.
Ανακάλυψαν ότι οι διεργασίες που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό νέων αιμοφόρων αγγείων ήταν υψηλές στα θηλυκά ποντίκια, ενώ τα αρσενικά είχαν υψηλό επίπεδο διεργασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.
“Ήταν πολύ εντυπωσιακός ο βαθμός των διαδικασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή που επικρατούσαν στα αρσενικά. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν αυτό το είδος φλεγμονώδους απόκρισης, είναι πολύ δυσλειτουργικά και δεν ανταποκρίνονται σωστά στα ερεθίσματα”, είπε η Haas.
Η Pislaru, η οποία εργάζεται στο εργαστήριο της Haas και είναι η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, συμμετείχε σε αυτήν ως μέρος της διατριβής της:
“Είναι συναρπαστικό να παρατηρείς τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν τα γυναικεία ενδοθηλιακά κύτταρα ακόμη και όταν έχουν στρεσαριστεί από μια μακροχρόνια πλούσια σε λιπαρά διατροφή. Τα ευρήματα της μελέτης μας μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα το γιατί η παχυσαρκία εκδηλώνεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες”.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συμπεριφορά των ενδοθηλιακών κυττάρων όταν τα αφαιρούσαν από το σώμα και τα μελετούσαν σε εργαστηριακές συνθήκες.
“Ακόμη και όταν τα βγάζουμε από το σώμα, όπου δεν έχουν τις κυκλοφορούσες ορμόνες του φύλου ή άλλου είδους παράγοντες, τα αρσενικά και τα θηλυκά ενδοθηλιακά κύτταρα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά μεταξύ τους”, εξηγεί ο Haas.
Τα θηλυκά ενδοθηλιακά κύτταρα αναδιπλασιάστηκαν γρηγορότερα, ενώ τα ανδρικά ενδοθηλιακά κύτταρα παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ένα φλεγμονώδες ερέθισμα. Συγκρίνοντας με προηγούμενα δημοσιευμένα σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα από ηλικιωμένους αρσενικούς ποντικούς εμφάνιζαν επίσης ένα πιο φλεγμονώδες προφίλ σε σύγκριση με τα θηλυκά κύτταρα.
“Αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα που περιλαμβάνει επίσης την υγιή γήρανση. Ένα από τα ευρήματά μας είναι ότι θα υπάρξουν καταστάσεις όπου η θεραπεία που είναι ιδανική για τους άνδρες δεν θα είναι ιδανική για τις γυναίκες και το αντίστροφο”, είπε η Haas.
Αν και άνθρωποι και ποντίκια έχουν διαφορετικά γονίδια, η Haas πιστεύει ότι τα γενικά ευρήματα πιθανότατα θα ισχύουν και ενδιαφέρεται να μελετήσει τα ίδια κύτταρα σε ανθρώπους σε μελλοντική έρευνα.
Πηγή: https://scitechdaily.com, https://www.iatropedia.gr/ygeia/giati-i-pachysarkia-einai-pio-epikindyni-gia-tous-andres/163113/