Μία μικρή αλλαγή στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη έρευνα από τον Καναδά. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων στο πρωινό μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη στους ασθενείς συγκριτικά με τον περιορισμό τους σε άλλα γεύματα της ημέρας.
«Δεν χρειάζεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές στη διατροφή των ασθενών. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι η ταχεία ή μεγάλη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος μετά από ένα γεύμα. Η έρευνά μας έδειξε ότι ένα γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το πρωί μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς με διαβήτη, καθώς βοηθά στον περιορισμό των επιπλοκών της νόσου, όπως για παράδειγμα της φλεγμονής και της καρδιαγγειακής νόσου.
«Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που μετριάζουν τις αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της νόσου. Στην έρευνά μας δείξαμε ότι ένα πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπεργλυκαιμίας», υποστήριξαν οι συγγραφείς.
Οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος. Ωστόσο, οι ασθενείς δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουν τις δίαιτες αυτές, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το παραπάνω πρόβλημα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ζήτησαν από τους ασθενείς να περιορίσουν την κατανάλωση υδατανθράκων μόνο στο πρωινό, με σκοπό να εξετάσουν αν η προσέγγιση αυτή βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.
Η έρευνα είχε διάρκεια 12 εβδομάδων και εξέτασε συνολικά 121 εθελοντές οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας έτρωγαν πρωινό με περίπου 8γρ υδατάνθρακες, 25γρ πρωτεΐνες και 37γρ λίπη, ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε περίπου 56γρ υδατάνθρακες, 20γρ πρωτεΐνες και 15γρ λίπη. Και στις δύο ομάδες, το πρωινό είχε περίπου 450 θερμίδες.
Όλοι οι εθελοντές είχαν συσκευές για την παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης τις οποίες φορούσαν όλη την ημέρα, ενώ παράλληλα έκαναν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στην αρχή και στο τέλος της έρευνας. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης το βάρος και την περιφέρεια μέσης των εθελοντών. Τέλος, ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια από τα οποία εκτιμήθηκε το αίσθημα πείνας και η φυσική άσκηση των τελευταίων.
Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, αν και δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές αναφορικά με το βάρος ή την περιφέρεια μέσης στις δύο ομάδες, οι εθελοντές που έκαναν χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων στο πρωινό παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα της γλυκόζης συνολικά, ενώ αρκετοί από αυτούς περιόρισαν τα φάρμακα για τη ρύθμιση της γλυκόζης. Η ομάδα χαμηλών υδατανθράκων στο πρωινό είχε επίσης μικρότερες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης αίματος, γεγονός που δείχνει ότι η προσέγγιση αυτή βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι αυτοί που έκαναν χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων το πρωί ανέφεραν περιορισμό των υδατανθράκων και των θερμίδων και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, χωρίς αυτό να τους έχει ζητηθεί στα πλαίσια της μελέτης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων στο πρωινό μπορεί να επηρεάσει και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
«Ο περιορισμός των υδατανθράκων σε ένα μόνο γεύμα της ημέρας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη ρύθμιση του διαβήτη χωρίς να απαιτεί σημαντικές αλλαγές από τους ασθενείς», κατέληξαν οι επιστήμονες.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD