aktin

Όλες οι εξετάσεις γίνονται με ψηφιακή απεικόνιση και επεξεργασία της εικόνας, την σύγχρονη τεχνολογία στον τομέα της Ακτινολογίας.
Καλύτερη ποιότητα εικόνας, μικρότερη ακτινοβολία για τον ασθενή, δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας χωρίς επιπλέον λήψεις.

Ψηφιακό Ακτινολογικό
( ακτινογραφίες θώρακος, ιγμορείων, αρθρώσεων, σπονδυλικής στήλης, οστών, νεφρών, κρανίου, κοιλίας, λεκάνης ισχίου)
Ψηφιακός ορθοπαντογράφος (πανοραμικές ακτινογραφίες)
Η πανοραμική ακτινογραφία γίνεται με την βοήθεια ενός ακτινογραφικού μηχανήματος (ορθοπαντογράφος). Εκτός από την συνολική ακτινογραφική εικόνα του στόματος προσφέρει σημαντική βοήθεια στην διάγνωση και μελέτη κυστικών αλλοιώσεων, εγκλείστων δοντιών, καταγμάτων, όγκων κλπ., ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στον ιατρό να συγκρίνει τη δεξιά με την αριστερή πλευρά.
Ψηφιακή μαστογραφία
Αποτελεί μια από τις επιβεβλημένες εξετάσεις στα πλαίσια ενός ετήσιου προληπτικού ελέγχου της γυναίκας από την ηλικία των 40 και άνω για την πρόληψη καρκίνου του μαστού.
Η Ψηφιακή Μαστογραφία σε σχέση με την ψηφιοποιημένη ή την αναλογική μαστογραφία, έχει λιγότερη ακτινοβολία από την ψηφιοποιημένη αναλογική, μικρότερη διαδικασία και συνεπώς λιγότερος χρόνος πίεσης στον μαστό, η ποιότητα της εικόνας είναι καλύτερη, επομένως η ανάδειξη αποτιτανώσεων, μορφωμάτων κλπ, είναι ευχερέστερη, δυνατότητα ηλεκτρονικής αποθήκευσης επεξεργασίας, ανάκλησης και σύγκρισης παλαιότερων εξετάσεων σε μετεγενέστερο χρόνο
Μέτρηση οστικής πυκνότητας ( αριστερού-δεξιού ισχίου, σπονδυλικής στήλης)
Μια μέθοδος η οποία δείχνει αν κάποιος έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπόρωση και γενικότερα κίνδυνο κατάγματος.
Συστήνεται σε γυναίκες άνω των 65 ετών, άνδρες άνω των 75 ετών, άτομα που έχουν υποστεί κατάγματα σε ηλικία άνω των 50, γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου, άνδρες άνω των 50 με παράγοντες κινδύνου.

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ

Οι υπέρηχοι αποτελούν μια από τις πλέον αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους στη σύγχρονη ιατρική.

Μία δέσμη υπερήχων που στέλνουμε στο σώμα του εξεταζομένου με τον ηχοβολέα ανακλάται από τα διάφορα όργανα του σώματος και επιστρέφει σ’ αυτόν σαν «ηχώ». Στην συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή επιτυγχάνεται η απεικόνιση των οργάνων του σώματος σε οθόνη.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι είναι ανώδυνη, γρήγορη και το βασικότερο ότι δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία όπως άλλες απεικονιστικές μέθοδοι.

Επιπλέον, είναι μια ακίνδυνη και χωρίς μεγάλο κόστος διαγνωστική μέθοδος.

Σήμερα με τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας επιτυγχάνουμε τη διάγνωση σε ένα πλήθος από παθολογικές οντότητες σε όργανα και αγγεία που παλαιότερα δεν ήταν εφικτή.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  • Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας
  • Υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου (κάτω κοιλίας)
  • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς
  • Υπερηχογράφημα τραχήλου
  • Υπερηχογράφημα μαστού
  • Υπερηχογράφημα οσχέου
  • Υπερηχογράφημα αγγείων (triplex αγγείων): triplex κοιλιακής αορτής, καρωτίδων & σπονδυλικών αρτηριών, αρτηριών και φλεβών κάτω & άνω άκρων, πυλαίας φλέβας και ηπατικής αρτηρίας.

ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
Νέα υπερηχοτομογραφική μέτρηση ελαστικότης και σκληρότητας των ιστών, μαστού, θυρεοειδούς, ήπατος, λεμφαδένων

Δέν χρειάζεται προετοιμασία για υπερηχογραφήματα τραχήλου, μαστού, οσχέου και αγγείων

Το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας περιλαμβάνει τα εξής όργανα: Ήπαρ, χοληδόχο κύστη, Πάγκρεας, Σπλήν, Νεφροί.
Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι νηστικοί οκτώ ώρες πριν την εξέταση (επιτρέπεται μόνο η λήψη τυχόν φαρμάκων που παίρνουν). Σε περίπτωση διαβητικού ασθενούς, κρίνεται σκόπιμο να συμβουλεύεται τον υπεύθυνο ιατρό για την προετοιμασία της εξέτασης.

Το υπερηχογράφημα της ελάσσονος πυέλου (κάτω κοιλίας) για τις γυναίκες, περιλαμβάνει τη Μήτρα, τις Ωοθήκες και την Ουροδόχο κύστη.

Στους άνδρες η εξέταση εστιάζεται στην Ουροδόχο κύστη και στον Προστάτη και ελέγχεται το υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση. Προϋπόθεση για την εξέταση της ελάσσονος πυέλου είναι η πλήρωση της ουροδόχου κύστεως. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λήψη πέντε ποτηριών νερού μία ώρα πριν την εξέταση με στόχο ο εξεταζόμενος να κρατήσει γεμάτη την κύστη του μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση.

Το υπερηχογράφημα τραχήλου εκτός από την μελέτη του Θυρεοειδούς περιλαμβάνει τη μελέτη των Σιελογόνων Αδένων (παρωτίδες και υπογνάθιους σιελογόνους αδένες), ενώ γίνεται έλεγχος για τραχηλικούς λεμφαδένες καθώς και ψηλαφητών μορφωμάτων στα μαλακά μόρια της περιοχής.

Οι υπέρηχοι των αγγείων (triplex αγγείων) αφορούν κυρίως τις αρτηρίες του τραχήλου (καρωτίδες και σπονδυλικές) καθώς και την κοιλιακή αορτή όπως επίσης και τις αρτηρίες και φλέβες των κάτω και άνω άκρων. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η παραπάνω μέθοδος βρίσκει εφαρμογή στον έλεγχο των σπλαχνικών αγγείων (νεφρικές αρτηρίες, πυλαία φλέβα και ηπατική αρτηρία.)
Με τη χρήση του έγχρωμου Doppler μπορούμε πλέον να καθορίσουμε το βαθμό στένωσης καθώς και την παρουσία ανευρύσματος μιας αρτηρίας με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, σε παρουσία οιδήματος των κάτω άκρων, μπορούμε με μεγάλη ευαισθησία να αναδείξουμε μια φλεβική θρόμβωση.