Διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, κατανάλωση αυγών, χοληστερόλη ορού και θνητότητα

Πρόκειται για προοπτική ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention) με στόχο τη συσχέτιση της συνολικής και της καρδιαγγειακής θνητότητας με τη διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, την ενδογενή χοληστερόλη ορού και την κατανάλωση αυγών. Σε σύνολο 482.316 ανθρωπο-ετών καταγράφηκαν 22.035 θάνατοι εκ των οποίων 9.110 από καρδιαγγειακά αίτια. Βρέθηκε ότι κάθε αύξηση της διατροφικής λήψης χοληστερόλης κατά 300 γρ. σχετιζόταν με αύξηση της συνολικής και της καρδιαγγειακής θνητότητας κατά 10% και 13% αντίστοιχα. Η αύξηση της κατανάλωσης αυγών κατά 50 γρ. ημερησίως συνδέθηκε με αντίστοιχη αύξηση κατά 6% και 9%. Το εύρημα ήταν στατιστικά σημαντικό για πληθυσμούς των ΗΠΑ και οριακά της Ευρώπης, αλλά όχι σε ασιατικό πληθυσμό. Η αύξηση της ενδογενούς ολικής χοληστερόλης ορού σχετίστηκε σταθερά με αύξηση της καρδιαγγειακής θνητότητας.
Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η αυξημένη διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης και αυγών σχετίζεται με τη συνολική και καρδιαγγειακή θνητότητα και προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης λιπαρών τροφών στο πλαίσιο πρωτογενούς καρδιαγγειακής πρόληψης.

Άρθρο: (Zhao B, Gan L, Graubard BI, et al. Circulation. 2022;145:1506-1520)

Επιμέλεια:

Χ. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής,
Π.Γ.Ν.«Αττικόν»

Λ. Ραλλίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας,
Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική,
Π.Γ.Ν. «Αττικόν»

Πηγή: https://eelia.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.