Εμβόλια COVID-19: Νέα Δεδομένα από το Ισραήλ για τα Ποσοστά Μυοκαρδίτιδας

Μία νέα έρευνα από το Ισραήλ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας στους έφηβους άνδρες ηλικίας 16-19 ετών είναι περίπου 1 στις 15.000 μετά την 3η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Η ίδια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation παρατήρησε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ήπια.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες και αναφορές από διάφορους οργανισμούς υγείας είχαν παρατηρήσει πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα mRNA εμβόλια της COVID-19 και την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα στους άνδρες νεαρής ηλικίας.

Η μυοκαρδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του μυοκαρδίου, προκαλείται τυπικά από διάφορες ιογενείς λοιμώξεις. Η νόσος είναι σχετικά σπάνια, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Ένα επεισόδιο μυοκαρδίτιδας μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία ή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο μυοκάρδιο. Σύμφωνα με δεδομένα από το American Heart Association, η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 10-20 ανά 100.000.

Προσφάτως, δημοσιεύτηκαν δεδομένα από το υπουργείο υγείας του Ισραήλ σχετικά με τη συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μετά την 1η και τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Τα δεδομένα αυτά έδειξαν ότι η μυοκαρδίτιδα ως επιπλοκή του εμβολίου είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρούς άνδρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Οι παραπάνω παρατηρήσεις δημιούργησαν ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας μετά την 3η δόση.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στη μυοκαρδίτιδα και τα εμβόλια της COVID-19 έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο», αναφέρουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης.

Από τις 31 Ιουλίου του 2021 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2021 σχεδόν 4 εκατομμύρια ενήλικες στο Ισραήλ έκαναν την 3η δόση του εμβολίου της Pfizer, εκ των οποίων το 48.7% ήταν άνδρες.

Εξετάζοντας τα άτομα που εμβολιάστηκαν 30 ημέρες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι:

  • Παρατηρήθηκαν συνολικά λιγότερα από 100 περιστατικά μυοκαρδίτιδας (91), εκ των οποίων τα 35 εμφανίστηκαν εντός 30 ημερών από τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.
  • 28 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ήταν πιθανά ή επιβεβαιωμένα, εκ των οποίων τα 18 εμφανίστηκαν εντός 7 ημερών από την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.
  • Και τα 28 περιστατικά μυοκαρδίτιδας ήταν ήπια και οι ασθενείς ανάρρωσαν με 3.5 ημέρες νοσηλείας κατά μέσο όρο.
  • Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν 9 φορές υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
  • Τον υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας είχαν οι άνδρες ηλικίας 16-19 ετών (6 στους 100.000) και ακολούθησαν οι άνδρες 20-24 ετών (5.21 στους 100.000), 30-39 ετών (1.81 στους 100.000) και 25-29 ετών (0.79 στους 100.000).

Ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας ήταν σημαντικά μειωμένος στην 3η δόση συγκριτικά με τη 2ησε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το γεγονός αυτό αποδίδεται πιθανώς στη διάφορα ανάμεσα στη χορήγηση των δόσεων. Συγκεκριμένα, οι 2 πρώτες δόσεις χορηγούνται με διαφορά 3 εβδομάδων, ενώ η τρίτη δόση χορηγήθηκε πολύ αργότερα.

Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα και νέες μελέτες προκειμένου να εξερευνηθούν περισσότερο οι μηχανισμοί που οδηγούν σε εμφάνιση μυοκαρδίτιδας στους νεαρούς άνδρες.

Επιμέλεια:Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/emvolia-covid-19-nea-dedomena-apo-to-israil-gia-ta-pososta-myokarditidas/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.