Νέα Έρευνα : Ποιο Ποσοστό των Ασθενών Παρουσιάζει Long COVID;

Περίπου το 10% των ασθενών που μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 παρουσίασαν τελικά long COVID, όπως αναφέρει μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών που νόσησαν από προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα από 8.646 ενήλικες που νόσησαν με COVID-19 σε διάφορες περιόδους της πανδημίας, καθώς και 1.118 ασθενείς που δεν είχαν COVID-19.

«Με βάση τις παρατηρήσεις μας για μία ομάδα 2.231 ασθενών της ανάλυσης που νόσησαν από COVID-19 για πρώτη φορά μετά την 1η Δεκεμβρίου του 2021, όταν δηλαδή είχε πλέον επικρατήσει το στέλεχος Όμικρον, βλέπουμε ότι περίπου το 10% παρουσίασε συμπτώματα long COVID μέσα στους επόμενους 6 μήνες», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε επίσης ότι αυτοί που νόσησαν από COVID-19 πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον καθώς και οι ανεμβολίαστοι είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ασθενών με long COVID που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ανέφεραν προηγούμενες έρευνες. Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022 από το CDC των ΗΠΑ υποστήριξε ότι σχεδόν 1 στους 5 ασθενείς με ιστορικό COVID-19 παρουσίασε τελικά long COVID. Αντίστοιχα, μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2021 είχε παρατηρήσει ότι περισσότερο από το 1/3 των ασθενών θα εμφανίσουν τελικά κάποια συμπτώματα long COVID.

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες ξεχώρισαν 12 συμπτώματα της long COVID και βάσει αυτών ανέπτυξαν μία κλίμακα την οποία χρησιμοποίησαν για να αποφανθούν αν ένας ασθενής έχει πράγματι long COVID ή όχι.

Τα συμπτώματα αυτά ήταν το αίσθημα κόπωσης, η θόλωση της σκέψης, η ναυτία, οι στομαχικές διαταραχές, το αίσθημα παλμών, οι διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας ή ικανότητας, η ανοσμία και η αγευσία, το αίσθημα δίψας, ο χρόνιος βήχας, η στηθάγχη και οι παθολογικές κινήσεις. Ένα άλλο σύμπτωμα που ξεχώρισε ήταν το αίσθημα κακουχίας μετά την σωματική ή νοητική άσκηση.

Η έρευνα οργανώθηκε και συντονίστηκε από την πρωτοβουλία RECOVER (Researching COVID to Enhance Recovery) των ΗΠΑ, η οποία έχει ως στόχο να ορίσει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τη long COVID.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/nea-erevna-apo-tis-ipa-poio-pososto-ton-asthenon-parousiazei-long-covid/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.