ΝΗΣΤΕΙΑ: Πως η διατροφή κατά την περίοδο νηστείας επηρεάζει την υγεία μας

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΜΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ. 

Η νηστεία είναι βασισμένη κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης λόγω της αποχής, από τη διατροφή μας, ζωικών τροφίμων όπως το κρέας μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, γεγονός ωφέλιμο για το λιπιδαιμικό μας προφίλ και το καρδιαγγειακό σύστημα. 

Ωστόσο πρέπει να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκής σε θρεπτικά συστατικά χωρίς όμως υπερβολική κατανάλωση νηστήσιμων τροφίμων κυρίως αμυλούχων, όπως ζυμαρικά, πατάτες, αρτοσκευάσματα που μπορεί να επιφέρει αυξημένη θερμιδική πρόσληψη και υψηλό βάρος. 

Το κύριο θρεπτικό συστατικό που παρουσιάζει έλλειψη κατά την περίοδο της νηστείας είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά τα οποία απουσιάζουν από τη διατροφή μας όποτε και πρέπει να υπάρχει αναπλήρωση της μέσω φυτικών πηγών πλούσιων σε πρωτεΐνη όπως τα όσπρια, τα μανιτάρια και τα θαλασσινά. 

Έμφαση πρέπει να δοθεί και στην επαρκή ποσότητα σιδήρου μη αιμικού που περιέχεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, τροφές πλούσιες και σε κάλιο, συνδυάζοντας τα με πηγές βιταμίνης C όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, παπάγια, πιπεριά, που ενισχύουν και την καλύτερη απορρόφηση του. 

Ένα ακόμη βασικό ιχνοστοιχείο, του οποίου η πρόσληψη μειώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι το ασβέστιο, απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών μας αλλά και καλή λειτουργία του αίματος. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αντικατασταθούν με γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας, ταχίνι, αμύγδαλα, βρώμη, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως ρόκα και σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Η ΄βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. 

Η διατροφή μας κατά τη νηστεία αντλεί πολλά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, διατροφικό πρότυπο που συμβάλλει βάση ερευνών στη μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και στην προαγωγή της υγείας γενικότερα. 

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τη νηστεία ως μια ευκαιρία εναλλακτικών επιλογών που θα προσδώσουν στον οργανισμό μας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τοξικές και βλαβερές ουσίες αλλά συνάμα να μη ληφθεί απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για ην εύρυθμη λειτουργία του. Ένας ειδικός επιστήμονας υγείας, διατροφολόγος μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο, συμβάλλοντας στην προσπάθεια αυτή με το σχεδιασμό κατάλληλου εξατομικευμένου ημερήσιου διατροφικού πλάνου, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους βασικούς παράγοντες όπως η κλινική εικόνα, το ιατρικό ιστορικό, ανάγκη για απώλεια βάρους, αθλητισμός, περίοδος εγκυμοσύνης, τυχόν διατροφικές ιδιαιτερότητες ή διαταραχές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την διατροφολόγο των Διαγνωστικών Κέντρων Biomedigen , Σπανάκη Δέσποινα

Πηγή: https://biomedigen.gr/nisteia-pos-i-diatrofi-kata-tin-periodo-nisteias-epireazei-tin-ygeia-mas/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.