Οδηγός για τους καρκινικούς βιοδείκτες- Ένα «όπλο» για καλύτερη πρόγνωση και κατάλληλη θεραπεία

Στον εντοπισμό της καλύτερης δυνατής θεραπείας και την διασφάλιση καλύτερης πρόγνωσης των  ασθενών με καρκίνο μπορούν να συμβάλλουν οι βιοδέικτες. Για την αφύπνιση των Ευρωπαίων  δημιουργήθηκε ο Οδηγός ασθενών για τους καρκινικούς βιοδείκτες είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (European Cancer Patient Coalition – ECPC).

Ο έλεγχος των βιοδιεκτών περιλαμβάνει εξετάσεις που αναζητούν την ύπαρξη μη φυσιολογικών αλλαγών στο γενετικό γονιδίωματικο υλικό του ασθενούς. Ο συνοδευτικός διαγνωστικός έλεγχος των βιοδεικτών είναι μια εξέταση που συνδέεται με τη χρήση συγκεκριμένης θεραπείας και ακόμη μπορεί να ανιχνεύσει ασθενείς που μπορεί να μην είχαν όφελος από άλλες θεραπείες ή όσων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών εξαιτίας της θεραπείας. Με την ογκολογία ακριβείας προσαρμόζεται η περίθαλψη στις ανάγκες κάθε ασθενούς λαμβάνοντας υπόψη το γενετικό προφίλ του και τα κλινικά ευρήματα. Η θεραπεία προσαρμόζεται στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του καρκίνου κάθε ασθενούς οπότε αποκλείεται το ενδεχόμενο να του χορηγηθεί θεραπεία λιγότερο  αποτελεσματική.

Ο  οδηγός έρχεται να εξυπηρετήσει  του ασθενούς για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην καλύτερη θεραπεία μέσω της ακριβέστερης  διάγνωσης και  για  να έχουν την άμεση αντιμετώπιση της νόσου. Όπλο στην μάχη κατά του καρκίνου  είναι λοιπόν η Ιατρική Ακριβείας,  χάρη στην αξιοποίηση των δεδομένων του καρκίνου του κάθε ασθενή, για να εξασφαλίσει μία εξατομικευμένη θεραπεία. Με την ογκολογία ακριβείας, οι ιατροί μπορούν να αναγνωρίσουν τα μοριακά χαρακτηριστικά ενός όγκου και να επιλέξουν μία θεραπεία που θα είναι περισσότερο αποτελεσματική, καθώς θα στοχεύει τον συγκεκριμένο υπο-τύπο καρκίνου.

Συνεπώς, επιδίωξη της έκδοσης του Οδηγού είναι να βοηθήσει τους ασθενείς που θα λάβουν εξατομικευμένη θεραπεία και τους οικείους τους να κατανοήσουν καλύτερα τους ελέγχους καρκινικών βιοδεικτών που θα διαμορφώσουν το πλάνο θεραπείας τους.

Ο οδηγός “The Patient Guide On Cancer Biomarkers” εκπονήθηκε από τη European Cancer Patient Coalition (ECPC). Η μετάφραση, επιμέλεια,  προσαρμογή του στα ΕΛληνικά και έκδοση του εντύπου “Οδηγός Ασθενών για τους Καρκινικούς Βιοδείκτες” υλοποιήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ με την ευγενική, άνευ όρων, χορηγία των εταιρειών Νοvartis Hellas A.E.B.Ε. & Roche Hellas S.A.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Πηγή: https://virus.com.gr/odigos-gia-toys-karkinikoys-viodeiktes-ena-oplo-gia-kalyteri-prognosi-kai-katallili-therapeia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.