Οι Ψυχιατρικές Παθήσεις Αυξάνουν τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Νεαρούς Ενήλικες

Οι νεαροί ενήλικες που πάσχουν από ψυχιατρικές νόσους έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που εξέτασε περισσότερους από 6.5 εκατομμύρια ενήλικες. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, έδειξε μάλιστα ότι σχεδόν 1 στους 8 εθελοντές ηλικίας 20-39 ετών πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, όπως για παράδειγμα, κατάθλιψη, άγχος ή αϋπνία.

«Οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι αρκετά κοινές στους νεαρούς ενήλικες και η έρευνά μας δείχνει ότι συνδέονται ισχυρά με την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ασθενείς που πάσχουν από τις παραπάνω νόσους θα πρέπει να κάνουν τακτικά τσεκ-απ και να παίρνουν φάρμακα εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για να περιοριστεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Επιπλέον, θα πρέπει να ασκούνται τακτικά και να κάνουν υγιεινή διατροφή, καθώς και οι δύο παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία», τονίζουν οι συγγραφείς.

Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στις ψυχικές διαταραχές σε ενηλίκους 20-39 ετών και τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ομάδα της έρευνας χρησιμοποίησε δεδομένα για 6.557.727 εθελοντές αυτή της ηλικίας από τη βάση Korean National Health Insurance Service (NHIS).

Περίπου το 13.1% των εθελοντών (856.927) είχαν τουλάχιστον μία ψυχιατρική νόσο. Μεταξύ αυτών των ασθενών:

  • Το 47.9% είχαν διαταραχές του άγχους
  • Το 21.2% είχαν κατάθλιψη
  • Το 20% είχαν αϋπνία

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας παρακολούθησε την υγεία των εθελοντών για περίπου 7.6 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 16.133 περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου και 10.509 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στις ψυχιατρικές διαταραχές και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων κάνοντας παράλληλα προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ηλικία, το φύλο, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το μεταβολικό σύνδρομο, η χρόνια νεφρική νόσος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η φυσική άσκηση και το εισόδημα.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές με οποιαδήποτε ψυχιατρική διάγνωση είχαν 58% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και 42% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα για κάθε ψυχιατρική διάγνωση ξεχωριστά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν:

  • 13 φορές αυξημένος στους ασθενείς με PTSD,
  • 61 φορές αυξημένος στους ασθενείς με σχιζοφρένεια,
  • 47 φορές αυξημένος στους ασθενείς με διαταραχές κατάχρησης ουσιών,
  • 4 φορές αυξημένος στους ασθενείς με διπολική διαταραχή,
  • 29 φορές αυξημένος στους ασθενείς με διαταραχές της προσωπικότητας,
  • 97 φορές αυξημένος για τους ασθενείς με διατροφικές διαταραχές,
  • 73 φορές αυξημένος στους ασθενείς με αϋπνία,
  • 72 φορές αυξημένος στους ασθενείς με κατάθλιψη και
  • 53 φορές αυξημένος στους ασθενείς με άγχος

Αναλύοντας τα δεδομένα ανά ηλικία, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατάθλιψη, το άγχος, η σχιζοφρένεια και οι διαταραχές της προσωπικότητας συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος στα άτομα ηλικίας 20-29 ετών συγκριτικά με τα άτομα 30-39 ετών.

Αναφορικά με το φύλο, η κατάθλιψη και η αϋπνία συνδέθηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν αν υπάρχουν οφέλη για το καρδιαγγειακό από την αντιμετώπιση των ψυχιατρικών νόσων σε αυτό τον πληθυσμό.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/nea-erevna-oi-psychiatrikes-pathiseis-afxanoun-ton-kardiangeiako-kindyno-stous-nearous-enilikes/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.