Ποιος συνδυασμός δίαιτας και άσκησης μειώνει περισσότερο το σπλαχνικό λίπος

Η μείωση σε σωματικό βάρος, λιπώδη μάζα και σπλαχνικό λίπος ήταν σχεδόν διπλάσια.

Ένας συνδυασμός διαλειμματικής προπόνησης αλλά και διατροφής μόνο εντός καθορισμένων ωρών της ημέρας θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε από το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος.

Ένα σημείο συζήτησης στον… αγώνα όλων μας για απώλεια βάρους είναι η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, που σημαίνει ότι περιορίζετε το χρονικό “παράθυρο” της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Για παράδειγμα, μπορεί να τρώτε μόνο τις 10 από τις 24 ώρες της ημέρας και να μην τρώτε από τις 18:00 το βράδυ έως τις 08:00 την επόμενη μέρα για παράδειγμα

Αλλά λειτουργεί πραγματικά αυτή η στρατηγική;

“Ναι”, λέει η Trine Moholdt, η οποία είναι επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας για την Άσκηση, Καρδιομεταβολική Υγεία και Αναπαραγωγή (EXCAR) στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

Φάτε ό,τι θέλετε

Η ερευνητική ομάδα της Moholdt δημοσίευσε πρόσφατα μια μεγάλη μελέτη, στην οποία εξέτασε τις επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης πρόσληψης τροφής και της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.

Οι συμμετέχουσες είχαν τη δυνατότητα να φάνε ό,τι ήθελαν και σε όση ποσότητα ήθελαν, αρκεί η συνολική κατανάλωση θερμίδων να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μέγιστο χρονικό διάστημα 10 ωρών.

Η μελέτη περιελάμβανε 131 γυναίκες και διήρκεσε επτά εβδομάδες. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  1. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης: Οι συμμετέχουσες προπονήθηκαν για 35 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Ολοκλήρωσαν δύο συνεδρίες διαλειμματικής προπόνησης 4 x 4 λεπτών και μία συνεδρία 10 x 1 λεπτού. Οι συμμετέχουσες προπονήθηκαν σε πάνω από το 90% του μέγιστου καρδιακού τους παλμού κατά τη διάρκεια των ασκήσεων διαλειμματικού τρεξίματος υψηλής έντασης.
  2. Ομάδα συνδυασμού: Οι συμμετέχουσες συνδύασαν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης και αντίστοιχη διαλειμματική διατροφή.
  3. Ομάδα ελέγχου: Αυτή η ομάδα έτρωγε και ασκήθηκε όπως έκανε συνήθως.

Η ομάδα που συνδύασε διαλειμματική διατροφή και προπόνηση HIIT έχασε περισσότερο σπλαχνικό λίπος

«Βρήκαμε σημαντικά μειωμένο το σάκχαρο αίματος μακροπρόθεσμα στις συμμετέχουσες της ομάδας συνδυασμού. Η μείωση τους σε βάρος, λιπώδη μάζα και σπλαχνικό λίπος ήταν επίσης σχεδόν διπλάσια από ό,τι στις άλλες δύο ομάδες παρέμβασης. Βελτίωσαν επίσης την πρόσληψη οξυγόνου», είπε η Moholdt.

Το σπλαχνικό λίπος είναι ο λιπώδης ιστός που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα.

Αυτό το λίπος θεωρείται το πιο επικίνδυνο επειδή τα λιποκύτταρα γύρω από το στομάχι μπορούν να δημιουργήσουν πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Αυτό μπορεί με την σειρά του να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, κατάθλιψης και άνοιας.

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να στοχεύσετε τα συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπου θέλετε να χάσετε βάρος, όπως με τους κοιλιακούς, μελέτες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος ειδικά μπορεί να μειωθεί περισσότερο με την άσκηση σε σύγκριση με το λίπος σε άλλα μέρη του σώματος. Η μελέτη του NTNU επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό.

Άσκηση + δίαιτα = καλύτερο αποτέλεσμα

«Ο κίνδυνος να χάσετε βάρος χωρίς άσκηση είναι ότι θα χάσετε πολλή μυϊκή μάζα, κάτι που δεν ενδείκνυται. Το να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα με περιορισμένο χρονικό διάστημα φαγητού μαζί με διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να είναι μια καλή ιδέα εάν θέλετε να βελτιωθείτε γρήγορα την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας”, πρόσθεσε η Moholdt.

Πηγή: https://www.news-medical.nethttps://www.iatropedia.gr/diatrofi/erevna-apedeikse-poia-diaita-mazi-me-ti-eidos-askisis-meionoun-perissotero-to-splachniko-lipos/163580/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.