Προετοιμασια εξετασεων


ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Υπερηχογράφημα Άνω (Άνω+Κάτω) κοιλίας , Χοληδόχου κύστεως, παγκρέατος, Τriplex Αορτής, Λαγονίων αρτηριών ή φλεβών και Νεφρικών Αρτηριών

Η προετοιμασία περιλαμβάνει νηστεία 8-10 ωρών πριν την εξέταση (ελαφρύ μη λιπαρό γεύμα 8-10 ώρες πριν) και όχι αφεψήματα, όπως τσάι ή καφές.

Είναι καλό από την προηγουμένη μέρα να αποφύγετε τροφές με κυτταρίνη, όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι).
Ελεύθερα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά.

Υπερηχογράφημα πυέλου, κάτω κοιλίας ή Υπερηχογράφημα Νεφρών – Ουρητήρων – Κύστεως – Προστάτη: 

Για τον έλεγχο της κάτω κοιλίας είναι απαραίτητο η ουροδόχος κύστη να είναι σχετικά γεμάτη.

Για το σκοπό αυτό δύο ώρες πριν την εξέταση θα ουρήσετε τελευταία φορά και στη συνέχεια θα πιείτε 4-6 ποτήρια νερό, σταδιακά στη διάρκεια μιας ώρας και το τελευταίο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την εξέταση. Αποφεύγετε να ουρήσετε ξανά μέχρι την ώρα της εξέτασης. Προσαρμόζετε ανάλογα στα δικά σας δεδομένα τους παραπάνω χρόνους π.χ. αν έχετε συχνουρία.

Έγχρωμο Υπερηχογράφημα Τriplex Αρτηριών ή Φλεβών Κάτω Άκρων

Προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστος-η, χωρίς να έχετε περπατήσει πριν την εξέταση μεγάλες αποστάσεις. Θα σας ζητηθεί να ελευθερώσετε τα πόδια πλήρως (παντελόνι, παπούτσια, κάλτσες…) για να εξετασθούν από τη ρίζα έως τους αστραγάλους.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, τραχήλου, τριπλεξ αγγείων τραχήλου (καρωτίδων ή φλεβών):  Πριν την εξέταση έχουμε ελευθερώσει το λαιμό από αλυσίδες, κοσμήματα, σταυρούς κ.τ.λ. και προτιμούμε ρούχα που δεν θα δυσκολέψουν την εξέταση της περιοχής ή θα βγουν εύκολα εάν χρειαστεί.

Για οποιαδήποτε εξέταση πάντα προσκομίζουμε τις προηγούμενες σχετικές εξετάσεις αν υπάρχουν (Υπερηχος,  Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία, Μαστογραφία κτλ) και ενημερωτικό σημείωμα από τον θεράποντα ιατρό για τον λόγο της εξέτασης και το ιστορικό, ιδίως αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΥΡΕΩΕΙΔΟΥΣ (FNA)

Τι είναι η παρακέντηση (FNA) θυρεοειδούς;
Η παρακέντηση θυρεοειδούς με λεπτή βελόνη (FNA) είναι μια διαδικασία που λαμβάνει υλικό από τον όζο για κυτταρολογικό έλεγχο και είναι ο πλέον αξιόπιστος τρόπος για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό παρουσίας καρκίνου. Η παρακέντηση γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, δηλαδή με συνεχή παρακολούθηση της βελόνας με υπέρηχο, ωστε να εξασφαλίζεται: α) ασφαλεια από πιθανή κάκωση παρακείμενων δομών β) λήψη υλικού από τον όζο και όχι από τον παρακείμενο φυσιολογικό ιστό γ) λήψη υλικού από την πιο ύποπτη περιοχή του όζου. Η FNA με υπερηχογραφική καθοδήγηση σήμερα είναι πια αποδεκτή σαν η πλέον ανώδυνη, χαμηλού κόστους σε σχέση με την ανοικτή βιοψία, εύκολη, ανεκτή από τον ασθενή, τραυματίζοντας ελάχιστα και με σπανιότατες επιπλοκές (αιμορραγία, οίδημα και φλεγμονή). Αν η παρακέντηση γίνει σωστά, η ευαισθησία της ξεπερνάει το 95%, ενώ η ειδικότητα είναι πάνω από 90% (ανάλογα με την ιστολογική διάγνωση). Τα αποτελέσματα της βιοψίας μπορεί να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες (συμφωνα με το σύστημα Bethesda που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κυτταρολόγοι σήμερα):

Α) Ανεπαρκές δείγμα. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό που λήφθηκε με την παρακέντηση δεν περιέχει επαρκή αριθμό καλοήθων κυττάρων για να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση. Αυτό σχετίζεται είτε με την εμπειρία του ιατρού είτε με τη σύσταση του όζου, πχ συμβαίνει πιο συχνά σε κυστικούς όζους, έντονα υπόηχους συμπαγείς όζους, ή σε όζους με έντονη αγγείωση που το υλικό περιέχει κυρίως αίμα. Η πιθανότητα καρκίνου σε αυτήν την περίπτωση είναι 1-4%. Εάν το δείγμα είναι ανεπαρκές, η FNA επαναλαμβάνεται. Αν μετά από επαναλαμβανόμενες FNA το δείγμα παραμένει ανεπαρκές, τότε η πιθανότητα κακοήθειας είναι μεγαλύτερη (10%) και ο ενδοκρινολόγος πιθανά να συστήσει χειρουργική αφαίρεση.

Β) Αρνητικό για κακοήθεια, δηλ καλοήθης όζος. Σε αυτήν την περίπτωση, η πιθανότητα να υπάρχει καρκίνος και να μην ανιχνευτεί με την παρακέντηση (ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα) είναι πολύ μικρή (λιγότερο του 3%). Παρολ’αυτά οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται με υπέρηχο και κλινική εξέταση κάθε 6-18 μήνες (το καθορίζει ο ενδοκρινολόγος).

Γ) Άτυπο ή ακαθόριστο (δηλ όχι απολύτως καλόηθες ή όχι απολύτως κακόηθες οζίδιο) που αυξάνει το ποσοστό κακοήθειας σε περίπου 20%, οπότε ο ενδοκρινολόγος συνήθως συστήνει επανάληψη της FNA μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Δ) Θυλακιώδης βλάβη (ποσοστό κακοήθειας περίπου 30%)

Ε) Ύποπτο για κακοήθεια (ποσοστό κακοήθειας περίπου 60-75%)

ΣΤ) Κακοήθης όζος (ποσοστό κακοήθειας περίπου 99%)

Η FNA πρέπει να εφαρμόζεται για όλα τα οζίδια θυρεοειδούς;
Αν και υπάρχουν οδηγίες (guidelines) σχετικά με τη διαχείριση των θυρεοειδικών όζων (πχ οδηγίες της Αμερικάνικης ή της Ευρωπαικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, σύστημα κατηγοριοποίησης Bethesda κλπ), η προσωπική γνώμη και εμπειρία του ιατρού εξακολουθεί να είναι καθοριστική, γιατί σε πολλά θέματα που αφορούν τον θυρεοειδή δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των ειδικών. Με βάση την σύγχρονη βιβλιογραφία, αν τα χαρακτηριστικά του όζου στο υπερηχογράφημα είναι τυπικά καλοήθειας (δηλ ανήκουν σε συγκεκριμένα υπερηχογραφικά πρότυπα σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες) συνήθως δεν συστήνεται FNA γιατι η πιθανότητα κακοήθειας είναι εξαιρετικά μικρή. Το μεγεθος του όζου είναι ο τελευταίος παράγοντας που καθορίζει την ανάγκη για βιοψία. Γενικά, ένας όζος πάνω από 1 εκ απαιτεί βιοψία, αλλα και ένα όζος κάτω από 1 εκ (λίγα χιλ) είναι δυνατόν να απαιτεί βιοψία αν έχει ύποπτα χαρακτηριστικά ή μεγαλώνει. Για παραδειγμα, ο γιατρός συνήθως συστήνει παρακέντηση FNA:

Εάν επιθυμούμε να «αδειάσουμε» μία κύστη που προκαλεί πόνο ή πίεση.
Εάν ο όζος έχει χαρακτηριστικά ύποπτα για κακοήθεια ή άτυπα (δηλ δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο).

Πώς γίνεται η παρακέντηση (FNA);
Εκτελείται στο χώρο του ιατρείου υπερήχων, από τον ακτινολόγο ιατρό που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος να χειρίζεται υπερήχους και να κατευθύνει βελόνες με υπέρηχο. Ο ασθενής ξαπλώνει σε ύπτια θέση με το λαιμό σε υπερέκταση και αφού εξεταστεί με υπερηχογάφημα ο αδένας και προσδιοριστεί ο όζος, γίνεται απολύμανση του δέρματος πάνω από τον όζο και τοπική αναισθησία σε σπρέι ή ζελέ.

Χρησιμοποιείται σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνη (πιο λεπτή από αυτή με την οποία γίνεται αιμοληψία) η οποία εισέρχεται δια του δέρματος στον όζο για λήψη αντιπροσωπευτικού κυτταρολογικού υλικού. Η διαδικασία γίνεται 2 τουλάχιστον φορές και διαρκεί δευτερόλεπτα. Το υλικό μονιμοποιείται κατάλληλα και αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου μελετάται. Ο ασθενής αμέσως μετά επιστρέφει στις συνήθεις του δραστηριότητες. Η διαδικασία είναι άριστα ανεκτή ακόμη και από παιδιά.

Απαιτείται προετοιμασία για την FNA θυρεοειδούς;
Aν ασθενής παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα (πχ Plavix) ή φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος πρέπει να τα διακόψει για μερικές μέρες πριν την παρακέντηση αφού πρώτα συμβουλευτεί τον ιατρό του (καρδιολόγο, παθολόγο κλπ). Ο ασθενής μπορεί να φάει και να πιει κανονικά πριν την παρακέντηση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές-κίνδυνοι;
Οι κίνδυνοι θεωρητικά περιλαβάνουν το αιμάτωμα και τη φλεγμονή κυρίως, αλλά σε έμπειρα χέρια η πιθανότητα να συμβούν είναι ελάχιστη. Για αποτροπή φλεγμονής, χρησιμοποιούνται μέτρα αντισηψίας δέρματος και ηχοβολέα.
Μεγαλύτερη πιθανότητα αιματώματος υπάρχει σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά (ακόμη και αν τα διέκοψαν για λίγο καιρό) και αφορούν περισσότερο μικρούς όζους και όζους που δεν είναι εύκολα διακριτοί με υπέρηχο. Βράγχος φωνής λόγω τραυματισμού λαρυγγικών νεύρων είναι σπάνια επιπλοκή και συνήθως παροδική.

ΟΥΡΩΝ

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 2h

Πρέπει να είστε νηστικός από τις 21,00 της προηγουμένης ημέρας (εκτός από ένα ποτήρι νερό μέχρι να ξαπλώσετε), μέχρι να δώσετε τα ούρα την επόμενη ημέρα. Το πρωί θα ουρήσετε κανονικά στην τουαλέτα. Αμέσως μετά θα πιείτε 1-2 ποτήρια νερό. Μέσα στο διάστημα 2 ωρών από την πρώτη πρωινή ούρηση, θα πρέπει να συλλέξετε όλα τα ούρα και να τα προσκομίσετε στο εργαστήριο.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24h

Την ημέρα της συλλογής απορρείπτετε τα πρώτα πρωινά ούρα.
Ολες οι επόμενες ουρήσεις (ολόκληρες) συγκεντρώνονται στο δοχείο συλλογής καθώς επίσης και τα πρώτα πρωινά ούρα της επομένης μέρας. Το δοχείο συλλογής φυλάγεται στο ψυγείο καθ’όλη την διάρκεια της συλλογής των ούρων.

Εάν πρέπει να αφοδεύσετε κατά τη διάρκεια της μέτρησης, τα ούρα πρέπει να συλλεχθούν ξεχωριστά. Αν αυτό είναι αδύνατο τότε πρέπει να σταματήσετε τη μέτρηση και να επιλέξετε άλλη μέρα για το σκοπό αυτό.


ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση η οποία δίνει την δυνατότητα στον ιατρό να εξετάσει απ’ευθείας το εσωτερικό του παχέος εντέρου και μικρού τμήματος του λεπτού εντέρου ( τελικός ειλεός ). Για να έχει επιτυχία η εξέταση, είναι αναγκαίο το παχύ έντερο να είναι καθαρό από το κοπρανώδες περιεχόμενό του. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, είναι πιθανόν η εξέταση ν αναβληθεί ή να επαναληφθεί σε δεύτερο χρόνο. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να τηρήσετε τις παρακάτω οδηγίες προετοιμασίας του παχέος εντέρου για κολονοσκόπηση.

  1. Δίαιτα
  • Τέσσερις ημέρες πριν την εξέταση και για όλο το διάστημα μέχρι τη διενέργειά της δεν καταναλώνετε καθόλου : Φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν, ψωμί πολύσποτο ή με σουσάμι διότι δημιουργούν μεγάλο όγκο κοπράνων.
  • Καθόλο το ανωτέρω διάστημα καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα υγρών (10 ποτήρια ημερησίως). Επιτρέπονται : Νερό, διαυγείς χυμοί χωρίς ίνες, καφές, τσάι, χαμομήλι, αναψυκτικά με ή χωρίς ανθρακικό. Απαγορεύονται: Γάλα, κόκκινο και γενικά έντονα χρωματισμένοι φυσικοί χυμοί (ρόδι, βύσσινο, πορτοκάλι).
  • Την ημέρα πριν την εξέταση δεν καταναλώνετε καθόλου στερεή τροφή και καταναλώνετε μόνο υγρά. Επιτρέπονται άλιποι ζωμοί, νερό, καφές χωρίς γάλα, τσάι, χαμομήλι, αναψυκτικά με ή χωρίς ανθρακικό, ροφήματα τύπου Gatorade ή Powerade, σόδα, διαυγείς χυμοί χωρίς ίνες (πχ χυμός μήλου, γκρέιπφρουιτ), όχι χυμός από βύσσινο, ρόδι, μούρα, πορτοκάλι, ανανά ! Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Την ημέρα της εξέτασης μπορείτε να λάβετε τα πρωϊνά σας φάρμακα με λίγο νερό έως και 4 ώρες πριν την εξέταση, πλην αυτών που αφορούν στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Σε περίπτωση που είστε διαβητικός για πρωίνό επιτρέπεται να πιείτε μόνο έναν καφέ ή τσάι ή χαμομήλι έως και 3 ώρες πριν την εξέταση.
  1. Λήψη καθαρτικού
  • Το κλασικό καθαρτικό φέρεται σε μορφή σκόνης (Fortrans ή Klean prep) σε συσκευασία των 4 φακελίσκων.Η λήψη του γίνεται από το στόμα αφού το περεχόμενο του κάθε φακέλου διαλυθεί σ ένα λίτρο νερό. Ο ρυθμός λήψης του είναι πεερίπου 250 ml (1 ποτήρι) κάθε 15 λεπτά. Το διάλυμα είναι πιο εύγεστο όταν το νερό είναι παγωμένο ή μπορεί να αναμιχθεί με διαυγή χωμό χωρίς ίνες (προτιμήστε χυμό μήλου).
  • Οι φάκελοι του καθαρτικού λαμβάνονται την προηγούμενη ημέρα από την εξέταση. Ξεκινήστε να πίνετε το διάλυμα γύρω στις πέντε (17,00) το απόγευμα. Μην πίνετε τίποτα άλλο όσο πίνετε το καθαρτικό. Πιείτε το διάλυμα μέσα σε 4-6 ώρες.

Σημείωση : Εάν νιώσετε ναυτία ή κάνετε εμετό λόγω του καθαρτικού, σταματήστε να το πίνετε για μία ώρα, ξεπλύνετε το στόμα σας ή πλύνετε τα δόντια σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε τη λήψη του.

  1. Γενικά – Φάρμακα
  • Εάν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη μην λάβετε πριν από την εξέταση τα αντιδιαβητικά δισκία σας ή την ινσουλίνη σας καθώς υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας.
  • Εάν λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν θα την διακόψετε και για πόσο διάστημα πριν και μετά την κολονοσκόπηση.
  • Μην έχετε βαμμένα τα νύχια σας κατά την ημέρα της εξέτασης.
  • Εάν σας έχει χορηγηθεί καταστολή θα πρέπει να αποχωρήσετε από το Ιατρείο μόνο με συνοδό ενώ επίσης απαγορεύετε να οδηγήσετε για την υπόλοιπη μέρα καθώς τα φάρμακα της καταστολής μειώνουν τα αντανακλαστικά σας.
  • Μπορείτε να φάτε ή να πιείτε κάτι μια ώρα μετά το πέρας της κολονοσκόπησης.
  • Δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα όπως πχ κωδεϊνη για 2-3 ημέρες πριν την εξέταση. Μπορείτε να λάβετε παρακεταμόλη ως παυσίπονο.
  • 7 ημέρες πριν την εξέταση μήν λάβετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα σιδήρου.

Απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις:

Γενική αίματος, PT.

 

ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ελαφρύ γεύμα την παραμονή της εξέτασης. Την ημέρα της εξέτασης, απαιτείται 8 ώρες νηστεία και τουλάχιστον 4 ώρς χωρίς νερό. Επίσης απαιτείται η διακοπή αντιπηκτικών φαρμάκων.

Απαιτούμενες εξετάσεις πριν την εκτέλεση της γαστροσκόπησης.

Γενική Αίματος, INR (Χρόνος Προθρομβίνης)

 

ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Χοληστερίνη-HDL-LDL-VLDL:12ωρη νηστεία, επιτρέπεται μόνο νερό πριν την αιμοληψία.

Τριγλυκερίδια:12ωρη νηστεία και αποχή 3 ημερών από αλκοολούχα ποτά.

Απολιποπρωτείνες: 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

Σάκχαρο : 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

HBAIC: Επηρρεάζεται από την λήψη ασπιρίνης – μεταγγίσεις.

Σίδηρος :12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία χωρίς να λαμβάνονται βιταμίνες.

Φερριτίνη: 2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

TIBC: Νηστεία πριν την αιμοληψία. Εάν γίνεται θεραπευτική αγωγή, η αιμοληψία γίνεται πριν τη λήψη της θεραπείας.

Φυλλικό οξύ: 8ωρη νηστεία,Δεν πρέπει να ληφθεί η δόση θεραπευτικής αγωγής πριν την αιμοληψία.

Ασβέστιο: 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία, η οποία πρέπει να γίνεται πρωί.

Ομοκυστείνη:12ωρη νηστεία και αποφυγή λήψης μεθοτρεξάτης, φαινυντοίνης, αντιεπιληπτικών φαρμάκων, dopa χολεστυραμίνης. Απαγορεύεται η έκθεση σε Ν20 (αναισθησία). Λήψη αντισυλληπτικών ή ορμονοθεραπείας και εγκυμοσύνη, μειώνουν τα επίπεδα στον ορό του αίματος

Αμμωνία: 8ωρη νηστεία – αποφυγή καπνίσματος.

Γαλακτικό οξύ: Νηστεία και χαλάρωση πριν την αιμοληψία η οποία πρέπει να γίνεται πρωί (7 – 9 πμ)

Ισοένζυμα γαλακτικής αφυδογονάσης (LDH): Νηστεία πριν την αιμοληψία, αποφυγή οινοπνεύματος και λήψη από αντιμυκητιασικά, αντιεπιλητπικά, αντιβιοτικά και ηπαρίνη.

Κρεατινίνη: 2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

SGOT – SGPT: Νηστεία πριν την αιμοληψία. Δεν πρέπει να ληφθεί η δόση θεραπευτικής αγωγής πριν την αιμοληψία

Χολερυθρίνη: 2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

PT-PTT–APTT: 2ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

Ψευδοχοληνεστεράση: 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

 

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Τ4-FT4: Νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία γίνεται πριν την θεραπευτική δόση φαρμάκου (μπορε’ιτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα_.

T3,TSH,FT3 ,ANTI-TG,ANTI-TPO: Αν λαμβάνετε χάπι, εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να το πάρετε – μπορείτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα.

Tg: Πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση, βιοψία, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν.

Παραθορμόνη PTH:12ωρη νηστεία, πρωινή αιμοληψία (7-10 πμ).

Καλσιτονίνη: 8ωρη νηστεία, η αιμοληψία να γίνεται πρωινές ώρες.

Ινσουλίνη: 8ωρη νηστεία ,η αιμοληψία να γίνεται πρωινές ώρες.

Αυξητική ορμόνη: 8ωρη νηστεία, συνιστάται πλήρης ακινησία γι αποφυγή stress.

Ρενίνη ηρεμία-κόπωση (ορθία-υπτία): Αποφυγή 24ωρες από διουρητικά, υπερτασικά, κυκλινκή προγεστερόνη, οιστρογόνα, στεροειδή καφείνη,licorive.

Σεροτονίνη (5-ΟΗ ΤΡΥΠΤΑΜΙΝΗ): Αποφυγή 3 ημέρες από ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, μελιτζάνεις, κάστανα. Αποφυγή από φάρμακα που αναστέλλουν την οξείδωση της μονοαμίνης.

Γαστρίνη: 12ωρη νηστεία. Αποφυγή από γεύμα με ζωικές πρωτείνες (αύξηση της τιμής)

Αλδοστερόνη ηρεμία – κόπωση: Αποφεύγονται 2-5 εβδομάδες τα φάρμακα:  διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλινκή προγεστερόνη, οιστρογόνα, στεροειδή καφείνη,licorive. Για 2 εβδομάδες φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο ( 100-200 mmole/24h)

Δ4 Ανδροστενδιόνη: Η αιμοληψία γίνεται πρωινές ώρες .Καλό είναι η λήψη να γίνεται τις πρώτες 5 ή τις 15 τελευταίες μέρες του κύκλου.

Αδρεναλίνη πλάσματος: Νηστεία πριν την αιμοληψία και αποφυγή καπνίσματος 4 ώρες. Απαγορεύεται 6 ημέρες πριν την αιμοληψία διατροφή με καρύδια, μπανάνες, καφέ, τσάι, βανίλια, αρωματικά μήλα. Απαγορεύεται η λήψη φαρμάκων 3 ημέρες πριν την αιμοληψία (α-μεθυλντόπα, μεθεναμίνη, υδραλαζινη, αμπικιλλίνη, σουτλφοναμίδες.

Αντιδιουρητική ορμόνη ADH: 8ωρη νηστεία, η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωινή ώρα.

Προλακτίνη: Η αιμοληψία πρέπει να γίνει πρωιινή ώρα με την προυπόθεση ο εξεταζόμενος να έχει ξυπνήσει πριν22-3 ώρες. Αποφυγή 2 ημερών λήψη φαινοθειαζινώ, οιστρογόνων, αντιυπερτασικών, αμφεταμινών, α-μελθυντόπα,.

Φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη ACTH: Απαιτείται νηστεία πριν την αιμοληψία και πρωινή ώρα.