ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία και προκύπτει από μια αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ο επιπολασμός του αυξάνεται παγκοσμίως, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής που προδιαθέτουν τα άτομα στο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πολλές φορές τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) αισθάνονται περιορισμένοι όσον αφορά το είδος διατροφής που πρέπει να καταναλώνουν λόγω του αυστηρού γλυκαιμικού ελέγχου.

Η γνώση των συνδυασμών των τροφών είναι το κλειδί, το οποίο επιτρέπει τη σωστή προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής, με στόχο την επίτευξη καλύτερων επιπέδων μεταγευματικού σακχάρου και επομένως καλύτερου γλυκαιμικού ελέγχου. Επιπλέον διευκολύνει τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος να κάνουν σωστές επιλογές φαγητών με μικρότερο θερμιδικό φορτίο.

Η διατροφή θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Οι διατροφικές παρεμβάσεις είναι χρήσιμες για τη διαχείριση ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Συμβάλουν στη ρύθμιση γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα καθώς και στη μείωση των οξέων και χρόνιων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Οι βασικοί στόχοι του Διαιτολόγου μέσω της δίαιτας σε άτομα με ΣΔ είναι:

  • Η βέλτιστη επιλογή διατροφικού προτύπου ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Η βελτίωση του γλυκαιμικού προφίλ, με επιλογές τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Η πρόληψη/καθυστέρηση της εμφάνισης επιπλοκών του ΣΔ.
  • Η κατάλληλη ενεργειακή πρόσληψη, για να επιτευχθεί η απώλεια αλλά και η μετέπειτα διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους.
  • Εκπαίδευση του κάθε ασθενούς πάνω στη διατροφή του. Όπως για παράδειγμα, ο κατάλληλος αριθμός γευμάτων, καθώς και ποια είναι η σωστή κατανομή και συνδυασμοί γευμάτων μέσα στην ημέρα.
  • Η διατήρηση της απόλαυσης του φαγητού, με νόστιμους, εύκολους και ταυτόχρονα υγιεινούς συνδυασμούς τροφίμων.

Εν κατακλείδι αυτό που χρειάζεται ένας ασθενής με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι μια συνεργασία με τον γιατρό και τον διαιτολόγο για μια σωστή εκπαίδευση με στόχο να αποκτήσει σωστές, ισορροπημένες και υγιεινές συνήθειες στη διατροφή του, οι οποίες θα τον βοηθήσουν στη βελτίωση τόσο της υγείας του όσο και στη ποιότητας ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.