Τα Βαρέα Μέταλλα στο Νερό και τα Τρόφιμα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακής Νόσου

Η χρόνια έκθεση σε βαρέα μέταλλα, ακόμα και σε χαμηλές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως υποστηρίζει η τελευταία ανακοίνωση του American Heart Association. Τα παραπάνω μέταλλα, τα οποία περιλαμβάνουν το μόλυβδο, το κάδμιο και το αρσενικό, βρίσκονται στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, στα τρόφιμα, καθώς και σε αρκετά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του AHA, ακόμα και η χαμηλή έκθεση στα παραπάνω μέταλλα μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρωίμου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, τα παραπάνω μέταλλα παρεμβαίνουν σε αρκετές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι τα παραπάνω μέταλλα μπορεί να είναι επιβλαβή. Για παράδειγμα, μία πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ έδειξε ότι πάνω από 450.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με την έκθεση σε μόλυβδο.

Ο μόλυβδος βρίσκεται γενικά σε διάφορα προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι μπογιές, το τσιγάρο, οι σωλήνες του νερού, τα μπαχαρικά και τα καλλυντικά, καθώς και στους βιομηχανικούς ρύπους.

Το κάδμιο βρίσκεται σε ορισμένες μπαταρίες, σε χρωστικές, σε πλαστικά προϊόντα, στα κεραμικά είδη, στα γυαλικά, καθώς και σε ορισμένα οικοδομικά υλικά.

Τέλος, το αρσενικό βρίσκεται στο νερό, το έδαφος και μπορεί να ανιχνεύεται επίσης σε λαχανικά που προέρχονται από καλλιέργειες σε μολυσμένο έδαφος. Γενικά, το αρσενικό συσσωρεύεται ταχύτερα στο ρύζι σε σχέση με άλλες καλλιέργειες.

Στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ξανά ότι η έκθεση στα παραπάνω μέταλλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ότι ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με τις επιπτώσεις των παραπάνω μετάλλων στο καρδιαγγειακό.

Η ανακοίνωση του AHA προτείνει ορισμένες προσεγγίσεις για τον περιορισμό της έκθεσης στα παραπάνω μέταλλα. Αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό των μετάλλων στα τσιγάρα, την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ελέγχου για το πόσιμο νερό, καθώς και την ελαχιστοποίηση της μόλυνσης του αέρα, των τροφίμων και του εδάφους με τα παραπάνω επιβλαβή μέταλλα.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα κάποια ειδική θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις αγγειακές επιπτώσεις των παραπάνω μετάλλων, έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες που εξετάζουν νέες προσεγγίσεις.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του AHA υποστηρίζει ότι αν καταφέρουμε να μειώσουμε την έκθεση στο μόλυβδο, το κάδμιο και το αρσενικό σε πληθυσμιακό επίπεδο, τότε θα καταφέρουμε να περιορίσουμε σημαντικά τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/ta-varea-metalla-sto-nero-kai-ta-trofima-afxanoun-ton-kindyno-kardiangeiakis-nosou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.