Τα μη σχετιζόμενα με τη βιταμίνη Κ από του στόματος αντιπηκτικά δεν είναι κατώτερα από την ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους όσον αφορά την πρόληψη της υποτροπής φλεβικής θρομβοεμβολής σε ενήλικες με καρκίνο

Αυτή η μη τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη μη κατωτερότητας διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2020 σε 67 ογκολογικές μονάδες στις ΗΠΑ με 671 ασθενείς με καρκίνο (οποιοδήποτε διηθητικό συμπαγή όγκο, λέμφωμα, πολλαπλό μυέλωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία) και νέα κλινική ή ακτινολογική διάγνωση φλεβικής θρομβοεμβολής. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1:1 είτε σε μη σχετιζόμενα με τη βιταμίνη Κ από του στόματος αντιπηκτική αγωγή (NOAC) (n=335) είτε σε ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους (ΗΜΜΒ) (n=336) και παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες ή μέχρι θανάτου. Το πρωτογενές καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν το ποσοστό υποτροπιάζουσας φλεβικής θρομβοεμβολής στους 6 μήνες. Στις δευτερογενείς εκβάσεις συμπεριελήφθη και η μείζονα αιμορραγία που αξιολογήθηκε με χρήση ορίου μη κατωτερότητας 2,5%. Από το σύνολο 671 συμμετεχόντων 638 (95%) ολοκλήρωσαν την μελέτη (διάμεση ηλικία: 64 έτη, 353 γυναίκες [55%]). Τα ποσοστά υποτροπιάζουσας φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν 6,1% στην ομάδα NOAC και 8,8% στην ομάδα ΗΜΜΒ (difference: −2,7% 1-sided 95% CI: −100% εως 0.7%). Μείζονα αιμορραγία παρατηρήθηκε στο 5,2% στην ομάδα DOAC και στο 5,6% στην ομάδα ΗΜΜΒ (difference: −0.4% 1-sided 95% CI: –100% εως 2.5%). Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν στο 33,8% των συμμετεχόντων στην ομάδα DOAC και στο 35,1% στην ομάδα ΗΜΜΒ, με συχνότερες την αναιμία και το θάνατο. Συμπερασματικά, σε ενήλικες με καρκίνο και φλεβική θρομβοεμβολή, τα από του στόματος μη σχετιζόμενα με τη βιταμίνη Κ αντιπηκτικά δεν ήταν κατώτερα από την ηπαρίνη μικρού μοριακού βάρους για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας φλεβικής θρομβοεμβολής σε διάστημα follow up 6 μηνών.

Άρθρο: (Direct Oral Anticoagulants vs Low-Molecular-Weight Heparin and Recurrent VTE in Patients With Cancer A Randomized Clinical TriaL)

Πηγή: https://www.imetha.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.