Τα ΜΣΑΦ Αυξάνουν τον Κίνδυνο Καρδιακής Ανεπάρκειας στους Διαβητικούς

Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ακόμα και βραχυπρόθεσμα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως έδειξε μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο ESC Congress 2022.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, περίπου 1 στους 6 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα λάβει τουλάχιστον 1 συνταγή για ΜΣΑΦ κάθε χρόνο. Η έρευνά τους έχει ως στόχο να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν ότι τα φάρμακα αυτά πιθανώς ενέχουν κινδύνους για τους διαβητικούς.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ΜΣΑΦ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει αν ισχύει το ίδιο και με τους διαβητικούς. Καθώς οι διαβητικοί έχουν γενικά σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς διαβήτη, ενδεχομένως τα ΜΣΑΦ είναι περισσότερο επικίνδυνα για αυτό τον πληθυσμό.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στη βραχεία χρήση των ΜΣΑΦ και τον κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε μία βάση δεδομένων με διαβητικούς ασθενείς. Αρχικά, οι επιστήμονες αναζήτησαν ασθενείς με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 από το 1998 μέχρι το 2021. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή ιστορικό κάποιας νόσου που χρειάζεται χρόνια χορήγηση ΜΣΑΦ εξαιρέθηκαν από τη μελέτη. Ακολούθως, η ομάδα εξέτασε τις συνταγογραφήσεις σε αυτούς τους ασθενείς με σκοπό να διαπιστωθεί αν είχαν πάρει ΜΣΑΦ πριν τη νοσηλεία τους για καρδιακή ανεπάρκεια και ποια ήταν αυτά.

Συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα για 331.189 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 62 χρόνια και το 44% ήταν γυναίκες. Το πρώτο έτος μετά την εγγραφή τους στη μελέτη, το 16% των ασθενών είχαν λάβει τουλάχιστον 1 συνταγή για ΜΣΑΦ, ενώ το 3% έλαβε 3 συνταγές ή περισσότερες. Το 12.2% των ασθενών έλαβε ιβουπροφαίνη, το 3.3% δικλοφαινάκη, το 0.9% ναπροξένη, ενώ το 0.4% σελεκοξίμπη. Συνολικά 23.308 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για καρδιακή ανεπάρκεια στου διάστημα που εξέτασε η μελέτη.

Η χρήση ΜΣΑΦ συνδέθηκε με 43% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν ξεχωριστά το κάθε ΜΣΑΦ παρατήρησαν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας ήταν σε αυτούς που έπαιρναν δικλοφαινάκη (48%) ή ιβουπροφαίνη (46%), ενώ τα υπόλοιπα 2 ΜΣΑΦ δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

Ακολούθως, οι επιστήμονες έκαναν περαιτέρω αναλύσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο από τη λήψη των ΜΣΑΦ. Αντίθετα, η σύνδεση ανάμεσα στα ΜΣΑΦ και τη νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνά τους δεν ήταν δυνατό να εξετάσει τι συμβαίνει σε αυτούς που παίρνουν ΜΣΑΦ χωρίς συνταγή, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό.

«Η έρευνά μας ως μελέτη παρατήρησης προφανώς δεν αποδεικνύει ότι τα ΜΣΑΦ προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δείχνει ότι οι γιατροί θα πρέπει ίσως να σταθμίζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας πριν χορηγήσουν τα φάρμακα αυτά στους διαβητικούς ασθενείς. Τέλος, η μελέτη μας έδειξε ότι η χορήγηση των ΜΣΑΦ σε άτομα κάτω των 65 ετών καθώς και σε ασθενείς με καλά ρυθμισμένο διαβήτη, είναι μάλλον ασφαλής», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/nea-erevna-ta-msaf-afxanoun-ton-kindyno-kardiakis-aneparkeias-stous-diavitikous/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.