ApoB: Πόσο Χρήσιμη είναι για την Εκτίμηση του Καρδιαγγειακού Κινδύνου;

Οι εξετάσεις αίματος για μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικές από τα επίπεδα της χοληστερόλης για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως υποστηρίζει μία νέα μεγάλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Η πρωτεΐνη που εξετάστηκε στην ανάλυση ήταν η απολιποπρωτεΐνη Β-100 (ApoB). Η πρωτεΐνη αυτή προσδένεται στην LDL χοληστερόλη (κακή), όχι όμως στην HDL (καλή).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η LDL χοληστερόλη είναι αυτή που ενοχοποιείται για την αθηροσκλήρωση και τη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες των ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο. Η συνήθης εξέταση της LDL χοληστερόλης μπορεί να εκτιμήσει την ποσότητα της ορμόνης στον οργανισμό, ωστόσο σύμφωνα με την παρούσα ανάλυση, η εξέταση της ApoB μπορεί να μας δώσει πιο ακριβή αποτελέσματα.

Πώς Συνδέονται τα Επίπεδα της ApoB με τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο;

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 705 εθελοντές για το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2022, η ομάδα της έρευνας εξερεύνησε πόσοι από αυτούς είχαν κάνει εξετάσεις για τα επίπεδα της LDL και πόσοι για τα επίπεδα της ApoB.

Αν και γενικά οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι τελευταία οι εξετάσεις της ApoB γίνονται όλο και περισσότερο, η εξέταση χρησιμοποιείται ακόμα λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν επίσης ότι το 46% των ασθενών είχαν υψηλά επίπεδα της ApoB, ενώ τα επίπεδα της LDL ήταν εντός φυσιολογικών ορίων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα υψηλά επίπεδα της ApoB δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετά επιβλαβή σωματίδια χοληστερόλης στον οργανισμό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Καταλαβαίνουμε επομένως, ότι ορισμένοι ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς αυτό να φαίνεται στις εξετάσεις της ορμόνης.

Η εξέταση των επιπέδων της ApoB είναι ένας καλύτερος τρόπος για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος σε αυτούς τους ασθενείς, όπως υποστήριξε η ομάδα της μελέτης.

«Αν ανιχνεύσουμε εγκαίρως τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, τότε θα μπορούμε να τους χορηγήσουμε άμεσα της κατάλληλες θεραπείες για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Σε Ποιους Πρέπει να Γίνεται η Εξέταση ApoB;

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η εξέταση πιθανώς θα πρέπει να γίνεται στους ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ατομικό ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Μία άλλη κατηγορία που πιθανώς θα έχει οφέλη από την εξέταση είναι οι ασθενείς που παίρνουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν για ακόμα μία φορά ότι η εξέταση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο στο μέλλον για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/apob-poso-chrisimi-einai-gia-tin-ektimisi-tou-kardiangeiakou-kindynou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.