Το ιστορικό COVID-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Hypertension. Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σήμερα περίπου το 50% του πληθυσμού των ενηλίκων στο Δυτικό κόσμο έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, τα ποσοστά της υπέρτασης έχουν αυξηθεί μετά την πανδημία της COVID-19, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς η νόσος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στις αναλύσεις που έκανε η ομάδα στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι:
- 1 στους 5 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 παρουσίασαν υπέρταση εντός 6 μηνών
- 1 στους 10 ασθενείς με COVID-19 που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία παρουσίασαν υπέρταση εντός 6 μηνών
Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 45.000 ασθενείς που νόσησαν με COVID-19 από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Αύγουστο του 2022. Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.
Στην ίδια μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να συγκρίνουν ποιος είναι ο κίνδυνος υπέρτασης στους ασθενείς με COVID-19 και στους ασθενείς με γρίπη. Όπως παρατήρησαν, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπέρταση αργότερα σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύτηκαν για γρίπη. Για αυτούς που δεν νοσηλεύτηκαν, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν και πάλι 1.5 φορές αυξημένος για τους ασθενείς με COVID-19.
Εξετάζοντας τα δεδομένα πιο λεπτομερώς, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν υψηλότερος στους άνδρες, στους άνω των 40 ετών, καθώς και σε αυτούς που είχαν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο.
Η επιστημονική ομάδα τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη ζούσαν σε περιοχές χαμηλού κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση. Επιπλέον, δεν αποκλείεται άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία αλλά όχι με την COVID-19 λοίμωξη να επηρέασαν επίσης τον κίνδυνο υπέρτασης. Καταλήγοντας, η ομάδα τόνισε ότι σίγουρα θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξερευνήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αν η COVID-19 πράγματι μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε ορισμένους ασθενείς.
Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ