Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal – Digital Health εξέτασε τις επιδράσεις των lockdown για την COVID-19 στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες συνέκριναν την καρδιαγγειακή υγεία των ατόμων που ζούσαν σε χώρες με ολικά ή μερικά lockdown από την αρχή της πανδημίας.
Σήμερα, γνωρίζουμε πλέον ότι το lockdown ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα lockdown επηρέασαν αρνητικά διάφορες πτυχές της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα τη φυσική άσκηση, η οποία μειώθηκε κατά περίπου 54% σε πληθυσμιακό επίπεδο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το άγχος, τις οικονομικές δυσκολίες και τις προκλήσεις στα ραντεβού με τους γιατρούς, ήταν παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Ωστόσο, υπήρχαν και ορισμένοι παράγοντες των lockdown που βελτίωσαν την υγεία του καρδιαγγειακού. Αρχικά, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι μαγείρευαν στο σπίτι τους με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πιο υγιεινά γεύματα. Τέλος, η τηλεργασία σε συνδυασμό με την προσαρμογή των ωραρίων σε ορισμένες επιχειρήσεις βελτίωσε το πρόγραμμα του ύπνου στον πληθυσμό.
Τα μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν σε κάθε χώρα ήταν διαφορετικά, γεγονός που μας επέτρεψε να εξετάσουμε καλύτερα τις επιδράσεις τους σε ένα μεγάλο δείγμα του πληθυσμού.
Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες συνέκριναν την καρδιαγγειακή υγεία στον πληθυσμό δύο χωρών που εφάρμοσαν διαφορετικά μέτρα lockdown. Η πρώτη από αυτές ήταν η Γαλλία, η οποία εφάρμοσε αυστηρά μέτρα περιορισμού, όπως για παράδειγμα κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων (εκτός προφανών εξαιρέσεων). Η δεύτερη ήταν η Γερμανία η οποία γενικά εφάρμοσε πιο χαλαρά μέτρα για την περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Στα πλαίσια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες επέλεξαν 53.043 εθελοντές από τη Γαλλία και τη Γερμανία και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους την άνοιξη του 2020, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του αυστηρού lockdown στη Γαλλία. Περίπου το 21.1% των εθελοντών από τη Γαλλία παρουσίασε βελτίωση της καρδιαγγειακή υγείας κατά τη διάρκεια του lockdown. Οι εθελοντές περιόρισαν το σωματικό τους βάρος και την αγγειακή δυσκαμψία, παρά το γεγονός ότι είχαν ασκηθεί λιγότερο. Σε πληθυσμιακό επίπεδο, η αγγειακή ηλικία του πληθυσμού μειώθηκε κατά 3 χρόνια κατά τη διάρκεια του lockdown.
Αντίστοιχα δεδομένα από τη Γερμανία, όπου εφαρμόστηκαν ηπιότερα μέτρα, έδειξαν ότι τα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία ήταν περιορισμένα. Και εδώ παρατηρήθηκαν οφέλη, ωστόσο αυτά ήταν λιγότερα σε σχέση με αυτά που διαπιστώθηκαν στον πληθυσμό της Γαλλίας. Συνολικά, οι Γερμανοί μείωσαν επίσης την αγγειακή τους υγεία, ενώ και το σωματικό βάρος του πληθυσμού μειώθηκε. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε και στους δύο αυτούς δείκτες η μείωση ήταν λιγότερο εμφανής σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στη Γαλλία.
Επιμέλεια:Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ