Διαταραχές του Κύκλου: Πώς Επηρεάζουν τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακής Νόσου;

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ιδιαίτερα στη νεαρή και μέση ηλικία, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας ανάλυσης που εξέτασε δεδομένα από τη Nurses’ Health Study II.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της παραπάνω ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές της περιόδου και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Ρόλος των Διαταραχών της Κύκλου

Το πρώτο κομμάτι που θέλησαν να εξετάσουν οι επιστήμονες ήταν αν η διάρκεια του κύκλου (ιδιαίτερα η μεγάλη διάρκεια ή ο ασταθής κύκλος) στη νεαρή και μέση ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων αργότερα.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στη Nurses’s Health Study II ανέφεραν τη διάρκεια και τη συχνότητα του κύκλου τους στις ηλικίες 14-17 ετών, στις ηλικίες 18-22 ετών και τέλος στις ηλικίες 29-46 ετών.

«Η πληθώρα δεδομένων από τη βάση που εξετάσαμε μας επέτρεψε να εξερευνήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ανάμεσα στις διαταραχές του κύκλου και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», τόνισαν οι συγγραφείς.

Αρχικά οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα του κύκλου:

 • Πολύ σταθερός (εντός 3-4 ημερών από την αναμενόμενη ημέρα)
 • Σταθερός (εντός 5-7 ημερών)
 • Συνήθως ασταθής
 • Πάντα ασταθής
 • Απουσία κύκλου

Ακολούθως, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου:

 • Κάτω από 21 ημέρες
 • 21-25 ημέρες
 • 26-31 ημέρες
 • 32-39 ημέρες
 • 40-50 ημέρες
 • Πάνω από 50 ημέρες
 • Πολύ ασταθής για να προσδιοριστεί η διάρκεια

Η διάγνωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις ασθενείς και επιβεβαιώθηκε από τα ιατρικά τους αρχεία. Οι επιστήμονες εξέτασαν κυρίως το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι Έδειξαν τα Αποτελέσματα

Στην ανάλυση συμμετείχαν συνολικά 80.630 γυναίκες. Η μέση ηλικία των γυναικών κατά την εγγραφή τους στη μελέτη ήταν τα 37.7 χρόνια, ενώ ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 25.1.

Στο διάστημα των 24 ετών που εξέτασε η έρευνα, καταγράφηκαν συνολικά 1.816 καρδιαγγειακά συμβάματα (2.4% των γυναικών).

«Παρατηρήσαμε ότι τόσο ο ασταθής κύκλος όσο και ο ασυνήθιστα μεγάλος κύκλος στη νεαρή και μέση ενήλικη ζωή συνδέονται με αύξηση στα ποσοστά των καρδιαγγειακών συμβαμάτων αργότερα. Σύνδεση παρατηρήθηκε και στις νεαρότερες ηλικίες, ωστόσο αυτή ήταν ασθενέστερη», τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν πολύ σταθερό κύκλο, οι γυναίκες με ασταθή κύκλο ή απουσία περιόδου ηλικίας 14-17 ετών, 18-22 ετών ή 29-49 ετών είχαν 15%, 36% και 40% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, αντίστοιχα.

Οι γυναίκες ηλικίας 18-22 ετών και 29-46 ετών με διάρκεια κύκλου πάνω από 40 ημέρες είχαν 44% και 30% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αντίστοιχα, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν διάρκεια κύκλου 26-31 ημέρες.

Οι Τυπικοί Παράγοντες Κινδύνου;

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξερεύνησαν περισσότερο αν η αύξηση που παρατήρησαν επηρεάζεται από τους τυπικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

«Οι γυναίκες με ασταθή κύκλο είχαν συνήθως υψηλότερο ΔΜΣ, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με αυτές που είχαν σταθερό κύκλο», υποστήριξαν οι συγγραφείς, τονίζοντας ότι αντίστοιχες διαταραχές παρατηρήθηκαν και στις γυναίκες με μεγάλη διάρκεια κύκλου.

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι η υπερχοληστερολαιμία, η χρόνια υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζουν τη σύνδεση που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη κατά 5.4-13.5%.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του κύκλου πράγματι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», εξήγησε η ομάδα.

Τα υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου παρατηρήθηκαν στις γυναίκες που είχαν πάντοτε ασταθή κύκλο, καθώς και στις γυναίκες που είχαν μεγάλη διάρκεια του κύκλου, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-49.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς ήταν μία έρευνα παρατήρησης.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το συχνότερο αίτιο των διαταραχών της περιόδου είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

«Περίπου το 90% των γυναικών με διαταραχές του κύκλου έχουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με το παραπάνω σύνδρομο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», τόνισε η ομάδα.

Οι επιστήμονες εξήγησαν, ωστόσο, ότι αυτή είναι μία θεωρία η οποία δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα της μελέτης τους, καθώς στις αναλύσεις που έκαναν δεν γνώριζαν αν οι γυναίκες έχουν ιστορικό διάγνωσης με το παραπάνω σύνδρομο.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν πιο λεπτομερώς τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/diataraches-tou-kyklou-pos-epireazoun-ton-kindyno-kardiangeiakis-nosou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.