Η Παχυσαρκία θα Αποτελεί το Μεγαλύτερο Παράγοντα Κινδύνου για το Έμφραγμα τα Επόμενα Χρόνια

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet υποστηρίζει ότι τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050. Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση Singapore Myocardial Infraction Registry με σκοπό να εκτιμήσει τη συχνότητα αρκετών μεταβολικών παραγόντων κινδύνου στους ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ορισμένοι από τους παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και το ιστορικό καπνίσματος.

Από τις αναλύσεις που έκανε η ομάδα διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου αναμένεται να αυξηθεί από 452 περιστατικά ανά 100.000 το 2025 σε 1.418 περιστατικά ανά 100.000 το 2050, μία αύξηση της τάξης του 194.4%. Οι επιστήμονες εκτίμησαν επίσης ότι η παχυσαρκία θα εξελιχθεί στον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου ξεπερνώντας την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία. Μέχρι το 2050, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε κάθε 100.000 άτομα, τα 3.764 θα έχουν παχυσαρκία, ενώ το 2025 ο αριθμός αυτός θα είναι μόλις 384.

Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα της παραπάνω ανάλυσης είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες επιβαρύνονται περισσότερο από την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, η ομάδα εκτιμά ότι τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου που συνδέονται με παχυσαρκία στις γυναίκες με αυξηθούν κατά 13 φορές μέχρι το 2050.

Η ομάδα θεωρεί επίσης ότι οι θάνατοι από έμφραγμα του μυοκαρδίου που συνδέονται με παχυσαρκία θα τετραπλασιαστούν στο ίδιο διάστημα, ενώ αντίστοιχα οι θάνατοι που συνδέονται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το ιστορικό καπνίσματος θα μειωθούν.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς που οδηγούν στην εμφάνιση των καρδιακών και μεταβολικών νόσων. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη καλύτερων προσεγγίσεων πρόληψης για τα μεταβολικά νοσήματα και ιδιαίτερα για την παχυσαρκία η οποία έχει εξελιχθεί αυτή τη στιγμή σε παγκόσμια επιδημία.

Ένα πλεονέκτημα της έρευνας σε σχέση με προηγούμενες μελέτες είναι το γεγονός ότι εξέτασε ένα πληθυσμό με μεγαλύτερη ποικιλομορφία, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματά της αφορούν μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των περιστατικών παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έτσι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε μία πιθανή αύξηση στα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιαγγειακών συμβαμάτων γενικότερα.

Eπιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/i-pachysarkia-tha-apotelei-to-megalytero-paragonta-kindynou-gia-to-emfragma-ta-epomena-chronia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.