Η Παχυσαρκία στην Παιδική Ηλικία Αυξάνει τον Κίνδυνο Διαβήτη Αργότερα

Από τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Diabetologia φαίνεται ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης για τους 4 από τους 5 διαφορετικούς τύπους διαβήτη στην ενήλικη ζωή.

Το 2018, μία μεγάλη μελέτη κατάφερε να διαχωρίσει το σακχαρώδη διαβήτη σε 5 διαφορετικούς τύπους, καθένας από τους οποίους έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Στους τύπους αυτούς περιλαμβάνονται ο διαβήτης αυτοάνοσης αιτιολογίας (στον οποίο περιλαμβάνεται ο διαβήτης τύπου 1 και ο αυτοάνοσος διαβήτης των ενηλίκων), καθώς και 4 διαφορετικοί τύποι του διαβήτη τύπου 2 (σοβαρή ανεπάρκεια ισνουλίνης, σοβαρή ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, σχετιζόμενος με την παχυσαρκία, σχετιζόμενος με την ηλικία). Για τους 4 τελευταίους τύπους διαβήτη, γνωρίζουμε σήμερα ότι διαφέρουν ως προς τα κλινικά τους σημεία, τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν καθώς και την κληρονομικότητα. Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν ο κίνδυνος εμφάνισής τους επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από τους παράγοντες κινδύνου.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει τη σύνδεση με τα διάφορα είδη του διαβήτη. Στην παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να συγκρίνουν τις επιδράσεις της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία στον κίνδυνο για τους διάφορους τύπους διαβήτη στην ενήλικη ζωή. Η προσέγγιση που χρησιμοποίησε η επιστημονική ομάδα λέγεται Μεντελική τυχαιοποίηση. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς μας επιτρέπει να διαχωρίσουμε τις επιδράσεις των διαφόρων παραγόντων κινδύνου.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη βάση UK Biobank για τις αναλύσεις που έκανε. Συνολικά εξετάστηκαν πληροφορίες για 453.169 εθελοντές για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το σωματικό βάρος στην ηλικία των 10 ετών. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε την επίδραση 200 γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία τις οποίες συνέδεσε με τους διάφορους τύπους του διαβήτη.

Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία συνδέεται με 62% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη αυτοάνοσης αιτιολογίας, 2 φορές αυξημένο κίνδυνο διαβήτη που συνδέεται με ανεπάρκεια ινσουλίνης, 3 φορές αυξημένο κίνδυνο διαβήτη που συνδέεται με ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και 7 φορές αυξημένο κίνδυνο διαβήτη που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Ο μόνος τύπος διαβήτη που δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία ήταν ο διαβήτης που σχετίζεται με την ηλικία.

Προηγούμενες μελέτες αυτού του είδους είχαν δείξει ότι το σωματικό βάρος στην παιδική ηλικία συνδέεται τόσο με το διαβήτη τύπου 1 όσο και με το διαβήτη τύπου 2

«Η έρευνά μας ενισχύει τις παραπάνω παρατηρήσεις καθώς δείχνει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με 4 από τα 5 διαφορετικά είδη διαβήτη», τόνισαν οι συγγραφείς.

Εξηγώντας της παρατηρήσεις της μελέτης τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία της παιδικής ηλικίας και την εμφάνιση διαβήτη που συνδέεται με την παχυσαρκία είναι προφανής. Για τα δύο είδη του διαβήτη που συνδέονται με την ινσουλίνη, ωστόσο, φαίνεται ότι πιθανώς η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μέσω συσσώρευσης λίπους στο πάγκρεας.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τους 4 από τους 5 τύπους διαβήτη της ενήλικης ζωής. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από μικρότερες ηλικίες», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/i-pachysarkia-stin-paidiki-ilikia-afxanei-ton-kindyno-diaviti-argotera/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.