Η τεχνολογία mRNA δεν είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Περιορισμένη είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων RNA κατά των καρκίνων, ακόμη και μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή που αύξησε τις προσδοκίες για την εν λόγω τεχνολογία.

Τα εμβόλια mRNA για την καταπολέμηση του όγκου θα είναι πιθανώς πιο χρήσιμα για ασθενείς με λίγα μόνο καρκινικά κύτταρα, δήλωσε η Katalin Kariko, πρώην στέλεχος της BioNTech SE και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η εργασία της οποίας βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια για την επιτυχία της τεχνολογίας στην πανδημία Covid-19.

Τα εμβόλια λειτουργούν παρέχοντας οδηγίες στο σώμα να παράγει αντιγόνα που κατευθύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να μηδενίσει τα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνουν. Η προκύπτουσα απόκριση, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος ενός όγκου, εξήγησε.

«Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν μπορούν να νικήσουν ένα μεγάλο, τεράστιο όγκο», είπε η Kariko σε συνέντευξη στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να «στρέψουμε την προσοχή μας στην έγκαιρη ανίχνευση», ιδίως στην ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων που μπορούν να επιτρέψουν την αναγνώριση όγκων πολύ πριν από τη διάγνωση των ασθενών, ανέφερε. 

Τα αποτελέσματα που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα από μια μελέτη που συνδύαζε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο Moderna με το πρώτο σε πωλήσεις αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda της Merck & Co. δείχνουν την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας, είπε η ερευνήτρια. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι είναι δυνατή η καταπολέμηση του καρκίνου με ένα εμβόλιο mRNA, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δοκιμή διεξήχθη σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι είχαν ήδη αφαιρεθεί χειρουργικά, διευκρίνισε.

Στη μελέτη μελανώματος, ο συνδυασμός εμβολίου mRNA μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά την επέμβαση κατά 44%. Η Moderna αναμένει ότι η τεχνολογία θα λειτουργήσει σε περισσότερους τύπους όγκων και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή για να διεξαγάγει μια σειρά από κλινικές δοκιμές στα τελευταία στάδια, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Stephane Bancel σε συνέντευξή της στο Bloomberg Television.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.