Κάθε Πότε θα Χορηγούνται τα Εμβόλια της COVID-19; Τι Συζητήθηκε στην Τελευταία Συνάντηση του FDA

Αυτή τη στιγμή υπάρχει διχασμός στο FDA των ΗΠΑ αναφορικά με τη χορήγηση των εμβολίων της COVID-19 στο μέλλον και συγκεκριμένα αν αυτά θα πρέπει να χορηγούνται ετησίως, όπως συμβαίνει με τη γρίπη. Στην τελευταία συνάντηση της επιτροπής του FDA για τα εμβόλια πριν από λίγες ημέρες, ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται, καθώς το πλάνο αυτό έχει ήδη δοκιμαστεί με τη γρίπη.

Ωστόσο, άλλα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε καινούργιο εμβόλιο κάθε φθινόπωρο, τονίζοντας παράλληλα ότι ορισμένοι υγιείς ενήλικες πιθανώς δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά κάθε χρόνο.

Ορισμένοι ειδικοί ανέφεραν ότι θα ήταν λάθος να εφαρμόσουμε τις ίδιες πρακτικές στον εμβολιασμό για την COVID-19 και τη γρίπη, καθώς τα δύο παθογόνα διαφέρουν μεταξύ τους σε αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η συχνότητα εμφάνισης νέων στελεχών.

Στη γρίπη για παράδειγμα, είναι πλέον σαφές ότι ο ιός παρουσιάζει εποχικότητα. Δηλαδή, τα νέα εμβόλια που κυκλοφορούν στο Βόρειο ημισφαίριο έχουν βασιστεί στα στελέχη που προκάλεσαν τις περισσότερες λοιμώξεις στο Νότιο ημισφαίριο τους προηγούμενους μήνες. Αν και υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 παρουσιάζει επίσης εποχικότητα, αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Ακόμη, τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου όπως συμβαίνει με τη γρίπη, επομένως θα ήταν δύσκολο να αναπτύξουμε εμβόλια της COVID-19 που θα είναι εξίσου αποτελεσματικά σε παγκόσμια κλίμακα.

Προφανώς, η απόφαση του FDA για τη χορήγηση των εμβολίων στις ΗΠΑ δεν είναι δεσμευτική για τις υπόλοιπες χώρες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να λάβει δικές της αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό για την COVID-19.

Πότε θα Πρέπει να Χορηγείται το Εμβόλιο;

Αν και η χορήγηση του ετησίου εμβολίου της COVID-19 μαζί με αυτό της γρίπης πιθανώς θα αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάζονται, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι ο ιδανικός χρόνος χορήγησης του εμβολίου είναι το φθινόπωρο. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται συνήθως αύξηση των περιστατικών προς το τέλος του καλοκαιριού, καθώς και τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που δείχνει ότι το εμβόλιο πιθανώς θα πρέπει να χορηγείται πριν το φθινόπωρο.

Βέβαια, η χορήγηση του εμβολίου πριν το χειμώνα θα βοηθούσε περισσότερο στη μείωση των περιστατικών τους χειμερινούς μήνες, όπου τα νοσοκομεία γεμίζουν και με ασθενείς που πάσχουν από άλλες λοιμώξεις.

Ένα Είδος Εμβολίων

Στην ίδια συνάντηση, η επιτροπή του FDA για τα εμβόλια συμφώνησε επίσης να χρησιμοποιείται πλέον ένα εμβόλιο τόσο για τις αρχικές δόσεις όσο και για τις αναμνηστικές. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, αλλά και στις Ευρωπαϊκές χώρες, όποιος δεν έχει κάνει κανένα εμβόλιο θα πρέπει αρχικά να κάνει δύο δόσεις από τα «παλιά» εμβόλια και μετά στην ενισχυτική δόση να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Όπως υποστήριξαν οι ειδικοί του FDA, η χορήγηση του ίδιου εμβολίου (επικαιροποιημένου) τόσο στις αρχικές όσο και στις αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσει πιθανώς τα ποσοστά εμβολιασμών καθώς δεν θα υπάρχει πλέον σύγχυση σχετικά με το εμβόλιο που χορηγείται σε κάθε δόση.

Μελλοντικές Αποφάσεις

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της COVID-19 που χορηγείται σήμερα στην Ελλάδα και αρκετές άλλες χώρες στοχεύει τόσο το αρχικό στέλεχος της πανδημίας όσο και το στέλεχος Όμικρον. Δεδομένα έχουν δείξει ότι όσοι έχουν κάνει μόνο το αρχικό εμβόλιο της COVID-19 έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν από την COVID-19 σε σχέση με αυτούς που έκαναν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Ορισμένοι ειδικοί του FDA υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει λόγος το νέο εμβόλιο να είναι διδύναμο και θα πρέπει απλά να αντικαθιστούμε το στέλεχος του εμβολίου με αυτό που κυκλοφορεί περισσότερο σε κάθε περίοδο. Όπως πρόσθεσαν, αυτή τη στιγμή τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διδύναμων εμβολίων είναι πολύ περιορισμένα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Επιπλέον, η εισαγωγή του παλαιού στελέχους στο εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του για το νεότερο στέλεχος εξ’ αιτίας ενός μηχανισμού γνωστού ως «immune imprinting».

Η επιτροπή του FDA θα συναντηθεί ξανά το Μάιο ή τον Ιούνιο για να αποφασίσει αν χρειάζεται να αλλάξουν και πάλι τα στελέχη του εμβολίου. Στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί αν το εμβόλιο θα πρέπει να περιέχει ένα ή δύο στελέχη.

Eπιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/kathe-pote-tha-chorigountai-ta-emvolia-tis-covid-19-ti-syzitithike-stin-teleftaia-synantisi-tou-fda/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.