Κάπνισμα, ο “φιλικός δολοφόνος της σύγχρονης εποχής”

Η επιδημία του καπνίσματος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος. 

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες. Περισσότερα από 40 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Η χρήση καπνού (σε οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος) είναι ένας εθισμός, που προκαλείται από την ουσία που ονομάζεται νικοτίνη. 

Το 2020, το 22,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έκανε χρήση καπνού, το 36,7% όλων των ανδρών και το 7,8% των γυναικών στον κόσμο. Πάνω από το 80% των 1,3 δισεκατομμυρίων χρηστών καπνού στον κόσμο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο καπνός σκοτώνει έως και τους μισούς χρήστες του. Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και προκαλεί καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένειες των πνευμόνων, διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο: για στεφανιαία νόσο κατά 2 έως 4 φορές, για εγκεφαλικό 2 έως 4 φορές, για καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες κατά 25 φορές, για καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες κατά 25,7 φορές 

Στην Ευρώπη μόνο, 70.000-80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή της κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση στο παθητικο κάπνισμα. 

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 80% των ενήλικων καπνιστών αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ηλικία πρώτης δοκιμής τσιγάρου στα παιδιά, κυμαίνεται στις διάφορες χώρες μεταξύ 11 και 13 ετών.

Ένα συγκλονιστικά υψηλό ποσοστό γυναικών εξακολουθούν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους

Το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει πολλά οφέλη είναι ξεκάθαρο σε όλους τους καπνιστές, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι αυτά τα οφέλη αρχίζουν να φαίνονται αμέσως.

Δείτε το χρονολόγιο για τα οφέλη της διαβίωσης χωρίς κάπνισμα και πολλά άλλα στοιχεία στον παρακάτω σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/1bxDAPOiajWsp0eaXHbdah6tCcmhfSyTF/view?usp=drive_link

Επιμέλεια: Χρήστος Γραίδης, Επεμβατικός Καρδιολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.