Μη μεταδοτικές ασθένειες: Δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση για επαγγελματίες υγείας

Μια δωρεάν, διαδικτυακή, διαπιστευμένη από μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME) και παγκοσμίως προσβάσιμη εκπαιδευτική πλατφόρμα έρχεται να βελτιώσει τη γνώσεις των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD: Non-communicable Diseases).

Η παρουσίαση της πλατφόρμας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακό Συνέδριο του American College of Cardiology, «ACC Middle East & Eastern Mediterranean 2023» που διεξάγεται έως και τις 5 Νοεμβρίου (Grand Hyatt Athens), για πρώτη φορά στην Ευρώπη, έχει ως κύριο μήνυμα «Transforming Global Health Together» και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

«Η διεξαγωγή του συνεδρίου της ACC  αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να τονίσουμε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας, καθώς και τον καίριο ρόλο των γενικών και ειδικών ιατρών στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και Governor του ACC σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το NCD Academy είναι απόρροια της συνεργασίας μεταξύ του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς και της NCD Alliance με τη Viatris ως ιδρυτικό χορηγό. Mέσω του eLearning εξυπηρετούνται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των Επαγγελματιών Υγείας, ενώ η μορφή των μαθημάτων είναι διαδραστική και σχεδιάζονται από ειδικούς παγκόσμιας εμβέλειας που συγκρίνουν κορυφαίες κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο, πρόληψη και διαχείριση των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να προληφθούν στις κατηγορίες των κύριων χρόνιων νοσημάτων.

Η πλατφόρμα NCD Academy περιλαμβάνει μαθήματα που καλύπτουν τις πέντε κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες που συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια θνησιμότητα και νοσηρότητα: καρδιαγγειακή νόσος, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτης και ψυχική υγεία, και στοχεύουν στην προώθηση εξατομικευμένης φροντίδας σε ασθενείς.

Φέτος, η Ακαδημία NCD εγκαινίασε, παγκοσμίως, το μάθημα «Η ισότητα στην υγεία και οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας στις Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες». Είναι σημαντικό να αναδειχτεί ότι οι Μη Μεταδοτικές Ασθένειες προκαλούν περίπου 41 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως και περιλαμβάνουν μια σειρά παθήσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι ψυχικές ασθένειες και φυσικά οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης, με την ευκαιρία της παρουσίασης του NCD ACADEMY στο Περιφερειακό Συνέδριο του American College of Cardiology στην Αθήνα επισημαίνει:

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

-35,4% των συνολικών θανάτων προέρχονται από καρδιαγγειακή αιτία,

– 1 στους 3 ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα χάνει τη ζωή του από καρδιαγγειακή αιτία.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι κάτι περισσότερο από ένα πρώτο σημείο υγειονομικής φροντίδας. Αποτελεί τη βασική πρακτική ενός συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κλιμάκωση των παρεμβάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες θα μπορούσαν να σώσουν 60 εκατομμύρια ζωές και να αυξήσουν το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 3,7 χρόνια έως το 2030. Τα παραπάνω σημαντικά στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη υποστήριξης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της προαγωγής της υγείας στην Ελλάδα καθώς και την εντατικοποίηση των προσπαθειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καρδιαγγειακές νόσους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και συμβάλλει αποφασιστικά το NCD Academy του ACC».

Η πλατφόρμα για τις μη μεταδοτικές ασθένειες

To NCD Academy, είναι μια δωρεάν φιλική προς το χρήστη, διαδραστική-διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -όπως γενικούς ιατρούς, παθολόγους και ειδικούς ιατρούς- με εκπαιδευτικούς πόρους και δεξιότητες και με τελικό στόχο να ενισχύσει την ικανότητά τους και να αποτελέσει πρόσθετο «εργαλείο» στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρόληψη και θεραπεία των Μη Μεταδοτικών Ασθενειών.

Ήδη το πρώτο μάθημα του NCD Academy που ξεκίνησε στην ελληνική γλώσσα επικεντρώθηκε στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είναι διαθέσιμο και το δεύτερο που αφορά το Διαβήτη, διαπιστευμένο με CME credits από το American College of Cardiology και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Επομένως, μέσω της διάθεσης της δωρεάν, διαδικτυακής πλατφόρμας NCD Academy, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πλούσιο και χρήσιμο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ οι προσπάθειές τους ανταμείβονται με μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης. Περισσότερα από 19.000 άτομα παγκοσμίως έχουν λογαριασμό NCD Academy, μια αύξηση σχεδόν 6.000 χρηστών το 2022. Υπολογίζεται ότι αυτοί οι νέοι χρήστες θα επηρεάσουν θετικά περίπου 15,1 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως.

Το NCD Academy λειτουργεί μέσω τοπικών εταίρων στην Ελλάδα, με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αλλά και το Ελληνικό Κολλέγιο των Γενικών Ιατρών (Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ.), να υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των Καρδιολόγων, Γενικών Ιατρών και άλλων συναφών ειδικοτήτων με την Καρδιολογία, για καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων και βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων των ασθενών.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/357719/mi-metadotikes-asthenies-dorean-diadiktiaki-ekpedefsi-gia-epangelmaties-igias/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.