Νέα δεδομένα για το Σύνδρομο Γκιγέν Μπαρέ και την Covid

Τα εμβόλια Covid είχαν «κατηγορηθεί» για κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου Γκιγέν Μπαρέ. Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα.

Η λοίμωξη από Covid «δείχνει» αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, Γκιγέν-Μπαρέ. Μάλιστα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, διαπιστώνει ότι το Σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί εντός έξι εβδομάδων από τη νόσηση.

Η έρευνα έγινε στο Ισραήλ και σε αυτή συμμετείχαν πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα, που δεν είχαν διαγνωστεί με το Σύνδρομο. Τους παρακολούθησαν για ενάμιση χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2022. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαχωρίστηκαν σε όσους είχαν νοσήσει με Covid-19 και σε όσους είχαν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού έξι εβδομάδες προτού διαγνωστούν με Γκιγέν-Μπαρέ. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, 76 άτομα εμφάνισαν το Σύνδρομο.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσοι είχαν πρόσφατα νοσήσει, είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το Σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ, σε σχέση με όσους δεν είχαν πρόσφατα Covid.

ADVERTISEMENT

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα με το εμβόλιο mRNA της Pfizer-BioNTech είχαν πάνω από 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη διαταραχή σε σχέση με τα άτομα χωρίς πρόσφατο εμβολιασμό.

Τι είναι το Σύνδρομο Γκιγέν Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ (Guillain- Barre, GBS) είναι μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει αρχικά αδυναμία στα χέρια και στα πόδια και ίσως παράλυση και μούδιασμα. Αν και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν με λίγα εναπομείναντα προβλήματα. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί έπειτα από γαστρεντερικές ή αναπνευστικές λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα του Γκιγέν Μπαρέ

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα τσιμπήματος στα δάκτυλα, τα δάκτυλα των ποδιών, τους αστραγάλους ή τους καρπούς.
  • Αδυναμία στα πόδια που εξαπλώνεται στο άνω μέρος του σώματος.
  • Ασταθές περπάτημα ή ανικανότητα στο περπάτημα ή το σκαρφάλωμα.
  • Δυσκολία με κινήσεις των ματιών ή του προσώπου, κατά την διάρκεια της ομιλίας, του μασήματος ή της κατάπωσης.
  • Δυσκολία στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή στις κενώσεις.
  • Σοβαρός πόνος που προκαλεί κράμπες και μπορεί να χειροτερέψει τη νύχτα.
  • Ταχυκαρδία.
  • Χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ygeia/219167/nea-dedomena-gia-to-syndromo-gigen-bare-kai-tin-covid-ti-anakalypsan-oi-epistimones

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.