Νέα επιδημία – Νόσος Χ


Υπάρχει αυτές τις μέρες μια αγωνία και συζητήσεις με καλεσμένους ειδικούς από τους Δημοσιογράφους για μια νέα επιδημία και μια νόσο X. Οι ειδήσεις έχουν ήδη ξεσηκώσει αρκετούς.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία παγκόσμια επιδημία και καμία υπαρκτή νόσος Χ. Εδώ και δεκαετίες, υπάρχουν μικροεπιδημίες σε διάφορες περιοχές της γης, και παράγοντες (ιοί, βακτήρια, παράσιτα, κλπ) που είναι εξαιρετικά θανατηφόρα αλλά ευτυχώς περιορισμένα. Το ότι συνεχίζουμε την καθημερινότητα μας οφείλεται στην άοκνη, αθόρυβη, χωρίς παλαμάκια-συχνά με αποκαρδιωτική αποδοχή, προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας, των ειδικών δημόσιας υγείας και γενικότερα των ανθρώπων και των υπηρεσιών που συνεργάζονται όλοι μαζί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ένας από τους οργανισμούς που επεξεργάζονται σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης για να μην συμβεί μια παγκόσμια επιδημία και για να μην κινδυνεύσουμε. Το όνομα “Νόσος Χ” δόθηκε το 2018 και ο σχεδιασμός είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα ως προσπάθεια σε πολλές επιδημίες συχνά εξαιρετικά θανατηφόρες που αντιμετωπίστηκαν όμως αποτελεσματικά. Μια τέτοια εικονική επιδημία έχουμε στις ειδήσεις και ένα υποτιθέμενο παράγοντα έχουμε που την δημιουργεί με υψηλή θνητότητα. Σίγουρα, υπάρχουν ιοί και άλλοι παράγοντες ακόμη και τώρα που αν δεν τηρούμε τις οδηγίες όταν ταξιδεύουμε και όταν λαμβάνουμε αντικείμενα από το εξωτερικό, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουμε εμείς μια επιδημία και στη χώρα μας, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια πανδημία σε εξέλιξη.

Επειδή όλη η προσπάθεια είναι αρκετά εξειδικευμένο αντικείμενο ακόμη και για εμάς τους γιατρούς πολλές φορές, συχνά βλέπουμε από ανθρώπους που δεν μπορούν να κατανοήσουν το αντικείμενο, να εκπέμπουν λάθος μηνύματα στα ΜΜΕ, στον τύπο και στα social media. Αν έχουμε απορίες ας συμβουλευτούμε το γιατρό μας και ας κρατήσουμε τα υπόλοιπα για την διασκέδαση μας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Κουναλάκης, Γενικός Ιατρός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.