Οι Διαταραχές του Ύπνου Αυξάνουν τον Κίνδυνο Διαβήτη Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας από την Αυστραλία, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Στην πρώτη έρευνα του είδους της, οι επιστήμονες της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που αναφέρουν διάφορα συμπτώματα του ύπνου έχουν διάφορους αρνητικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας (φλεγμονήχοληστερόλη και σωματικό βάρος) οι οποίοι στο σύνολό τους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ενώ τα περιστατικά της νόσου παρουσιάζουν σταθερά αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα της μελέτης, είναι γνωστό ότι αρκετά χαρακτηριστικά του ύπνου έχουν συνδεθεί με παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τη διατήρηση της υγείας μας. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται αποκλειστικά στη διάρκεια του ύπνου, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να εξετάζουμε τον ύπνο συνολικά», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

«Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια του ύπνου», εξήγησε η επιστημονική ομάδα.

«Στην έρευνά μας εξετάσαμε τη σύνδεση ανάμεσα σε διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου με παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του διαβήτη. Όπως διαπιστώσαμε, οι ασθενείς που είχαν διαταραχές του ύπνου, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2», πρόσθεσαν.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 1000 ενήλικες από την Αυστραλία. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 44.8 χρόνια. Στην έρευνα εξετάστηκαν διάφορα χαρακτηριστικά του ύπνου, όπως η διάρκεια, η ώρα του ύπνου, η ώρα αφύπνισης, καθώς και οι διακυμάνσεις της διάρκειας ύπνου στις διάφορες ημέρες της εβδομάδας.

«Οι ασθενείς που ανέφεραν διαταραχές του ύπνου είχαν συνήθως υψηλότερο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), αυξημένους δείκτες φλεγμονής, καθώς και υψηλή χοληστερόλη», εξήγησαν οι συγγραφείς.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει για άλλη μία φορά τη σημαντικότητα του ύπνου για τη διατήρηση της γενικότερης υγείας. Προφανώς θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις μας, αλλά από τα πρώτα δεδομένα φαίνεται ότι θα πρέπει να εξετάζουμε τον ύπνο συνολικά και να μην ασχολούμαστε μόνο με τη διάρκεια του τελευταίου», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσαπόγας MD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/diabitis/oi-diataraches-tou-ypnou-afxanoun-ton-kindyno-diaviti-symfona-me-nea-meleti/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.