Οι στατίνες μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Τα άτομα με άνοια Αλτσχάιμερ που έλαβαν θεραπεία με στατίνες είχαν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου.

Οι στατίνες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης με επικεφαλής το Karolinska Institutet που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer Research and Therapy. Όμως οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί στις ερμηνείες τους και βλέπουν τα αποτελέσματα ως ένα πρώτο βήμα σε ένα ερευνητικό ταξίδι που μπορεί τελικά να δώσει την απάντηση.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ επιδεινώθηκαν πιο αργά στις γνωστικές τους λειτουργίες λαμβάνοντας θεραπεία με στατίνη που μειώνει τα λιπίδια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν σχετική θεραπεία. Ωστόσο, η μελέτη είναι μια έρευνα παρατήρησης, όπου οι ειδικοί συνέκριναν τα δεδομένα των ασθενών από ένα μητρώο και επομένως δεν μπορούν να απαντήσουν αν όντως υπάρχει αιτιώδης σχέση. Έτσι, οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί στις ερμηνείες τους.

«Τα άτομα με Αλτσχάιμερ που έλαβαν θεραπεία με στατίνες είχαν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι έχουμε πλέον αποδείξεις ότι τα άτομα με άνοια πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να δούμε καμία υποστήριξη για να μην το κάνουμε. Έτσι, αν ένα άτομο χρειάζεται στατίνες για τα υψηλά λιπίδια του αίματος, η διάγνωση άνοιας δεν θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία», αναφέρει η Sara Garcia-Ptacek, διδάσκουσα νευροεπιστήμης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας και επικεφαλής της έρευνας της παρούσας μελέτης.

Στατίνες και άνοια

Ο λόγος για τον οποίο δίνει έμφαση στην ασφάλεια είναι ότι οι στατίνες ήταν αρχικά ύποπτες για την πρόκληση σύγχυσης σε ασθενείς με άνοια. Ως εκ τούτου, υπήρξε κάποια αντίσταση στη συνταγογράφηση στατινών σε αυτούς τους ασθενείς.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα πάνω από 15.500 ασθενείς με άνοια που είχαν επίσης ένδειξη για λιπιδαιμομειωτική αγωγή. Σχεδόν 11.000 από αυτούς έλαβαν θεραπεία με στατίνες. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με στατίνες είχαν ελαφρώς υψηλότερες τιμές στα γνωστικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν, παρόλο που ήταν πιο πιθανό να έχουν διαγνώσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Η Garcia-Ptacek εξηγεί ότι η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με την υπόθεση ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της άνοιας και έριξε ένα αρκετά ευρύ δίχτυ για να δει αν θα μπορούσε να βρει αποδείξεις γι’ αυτό.

«Η βασική ιδέα αυτής της μελέτης ήταν να ανοίξει το δρόμο για μια πιο ακριβή μελέτη κοόρτης που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια κλινική μελέτη παρέμβασης, η οποία είναι αυτή που χρειάζεται για να αποδειχθεί μια αιτιώδης σχέση μεταξύ στατινών και νόησης», λέει η Garcia-Ptacek.

Η ιδέα ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ή την εξέλιξη της άνοιας δεν είναι καινούργια. Έχουν γίνει ακόμη και κάποιες κλινικές μελέτες, αλλά όλες ήταν αρνητικές.

«Πιστεύουμε ότι μόνο ορισμένοι ασθενείς με άνοια Αλτσχάιμερ μπορεί να ωφεληθούν από τις στατίνες και ότι οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές ήταν πολύ μικρές για να δείξουν σημαντικές διαφορές. Η ιδέα μας είναι να προσπαθήσουμε να αποκρυσταλλώσουμε ποιες ομάδες ασθενών ωφελούνται περισσότερο και γιατί, πριν ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές», κατέληξε.

Πηγή: https://www.healthstat.gr/farmako/27290/oi-statines-borei-na-epivradynoun-tin-ekseliksi-tis-nosou-altsxaimer-ti-deixnei-meleti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.