Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή
Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει ως ενεργειακή βόμβα για τον οργανισμό μας, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης λιπαρών κρεάτων, αυγών, τυριών, γλυκών και όλα αυτά σε συνδυασμό με άφθονο αλκοόλ!
Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή, επιβαρύνοντας όσο το δυνατό λιγότερο το στομάχι σας και την καρδιά σας και συνάμα απολαμβάνοντας τα πασχαλινά εδέσματα:
- Το βράδυ του Μ. Σαββάτου προτιμήστε μία μερίδα μαγειρίτσα (με χόρτα ή σούπα), καθώς αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας, ώστε να «υποδεχτεί» το κρέας και τα προϊόντα του, που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνοδέψτε το γεύμα σας με σαλάτα και ψωμί ολικής άλεσης.
- Την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό. Καταναλώστε ένα ποτήρι ημιάπαχο γάλα με 1 λεπτή φέτα τσουρέκι ή 2 πασχαλινά κουλουράκια. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να καταναλώσετε ένα πασχαλινό αυγό με ψωμί ολικής άλεσης.
- Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, η διατροφική μας συμπεριφορά «επιτρέπεται» να είναι περισσότερο ελεύθερη από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σαφώς το μέτρο και η ισορροπία δε θα πρέπει να εκλείψουν, ως βασικές αρχές καλής διατροφικής συμπεριφοράς.
- Αποφύγετε το τσιμπολόγημα πριν καθίσετε στο τραπέζι, καθώς θα σας φορτώσει με περιττές θερμίδες. Ο εγκέφαλος, επίσης, δεν αναγνωρίζει το τσιμπολόγημα σαν φαγητό, με αποτέλεσμα να μην επέρχεται ο κορεσμός και άρα να τρώμε περισσότερο.
- Αποφασίστε από πριν τι θα φάτε και γεμίστε το πιάτο σας μία φορά. Αρχικά, τοποθετήστε στο μισό πιάτο διάφορες σαλάτες της αρεσκείας σας (φρέσκα, βραστά ή ψητά λαχανικά), που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού. Στο υπόλοιπο μισό πιάτο, τοποθετήστε ισόποσα πηγές πρωτεΐνης (αρνί/κατσίκι, αυγό, τυριά χαμηλών λιπαρών) και κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (ψωμί, πατάτες ή ρύζι).
- Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Όσον αφορά τις θερμίδες, τα 100γρ. κατσίκι έχουν 210kcal (θερμίδες), ενώ η αντίστοιχη ποσότητα αρνιού 320kcal.
- Τρώτε αργά και μασήστε καλά την τροφή. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 20 λεπτά, προκειμένου να φτάσει το σήμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλό μας.
- Χειριστείτε το αλκοόλ ως κοινωνικός πότης, καταναλώνοντας 1-2 μερίδες αλκοόλ. Ως μερίδα ορίζεται το ένα κουτάκι μπύρας (330ml),το ένα ποτήρι κρασί (120ml) και τα 45ml των υπολοίπων αλκοολούχων ποτών.
- Όσον αφορά το επιδόρπιο, αρκεστείτε στις 1-2 κουταλιές, ώστε να πάρετε τη γεύση και να μην επιβαρυνθείτε με περισσότερες θερμίδες. Τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά είναι επιβαρυμένα με αρκετές θερμίδες. Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια τσουρέκι περιέχουν 285 kcal, 1 πασχαλινό κουλούρι αποδίδει 180 kcal και 100γρ. σοκολατένιου πασχαλινού αυγού, 550kcal.
- Και φυσικά δεν θα πρέπει να αμελούμε την άσκηση ούτε τις εορταστικές ημέρες! Μια καλή πρόταση για να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου είναι να χορέψετε ή να κάνετε ένα περίπατο με τους φίλους και του συγγενείς σας.
Καλό Πάσχα, με υγεία!
Πηγή: www.iatronet.gr