Πώς πρέπει να φυλάμε τα φάρμακα το καλοκαίρι

Ποια φάρμακα χρειάζονται ψυγείο και ποια όχι; Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία φύλαξης και πώς πρέπει να «ταξιδεύουν» μαζί μας τα φάρμακα; Μία φαρμακοποιός δίνει χρήσιμα tips.

Αν τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται προσεκτικά όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι , που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ή που αναγκαζόμαστε να τα μεταφέρουμε για τις διακοπές μας, οφείλουμε να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί.

Τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξασφαλίσουμε για το φαρμακείο μας ένα σκιερό και δροσερό μέρος, όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει σε καμία περίπτωση τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η φαρμακοποιός Άννα Μπιντέλα, μας έδωσε μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά.

Σε ψυγείο ή στο ντουλάπι;

Τα φάρμακα πρέπει να παραμένουν σε δροσερό και σκιερό μέρος όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις διακοπές σας επιλέξτε ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι, μακριά από ηλεκτρικές συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Φροντίστε να μην είναι προσιτό στα μικρά παιδιά.

Αποφύγετε το μπάνιο, όπου συχνά αποθηκεύονται τα φάρμακα, λόγω της υγρασίας και της ζέστης που αναπτύσσονται.

Αν και οι φαρμακευτικές εταιρείες συστήνουν η θερμοκρασία φύλαξης να μην ξεπερνάει τους 25 βαθμούς, τα περισσότερα φάρμακα και τα συμπληρώματα αντέχουν και παραμένουν αποδοτικά μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα φάρμακα, όπως οι σταγόνες για τα μάτια που περιέχουν χλωραμφενικόλη ή τα αντιβιοτικά σε μορφή σιροπιού, που πρέπει να φυλάσσονται πάντα στο ψυγείοΗ οδηγία υπάρχει στο φύλλο που συνοδεύει το φάρμακο, γι’ αυτό να το διαβάζετε πάντα προσεκτικά.

Πώς μεταφέρουμε τα φάρμακα

Κατά τη μεταφορά τους στο ταξίδι, τοποθετήστε τα φάρμακα σε ένα φορητό ψυγείο ή σε μια τσάντα με παγοκύστη. Στη χειρότερη περίπτωση, κρατήστε τα φάρμακα στην προσωπική σας αποσκευή, την οποία θα έχετε μαζί σας και δεν θα αφήσετε ούτε στο πορτ μπαγκάζ, ούτε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, αλλά ούτε και στις αποσκευές σας στο αεροπλάνο. Αν πρόκειται να μετακινηθείτε στον ήλιο, προτιμήστε το ψυγείο και όχι την προσωπική σας αποσκευή.

Να θυμάστε να μεταφέρετε άμεσα τα φάρμακα σε δροσερό μέρος: Όταν ταξιδεύετε να είναι η πρώτη αποσκευή που θα μεταφέρετε σε σκιερό μέρος, αλλά και όταν τα αγοράζετε από το φαρμακείο να τα πηγαίνετε κατευθείαν στο σπίτι.

Τι άλλο να προσέξετε

  • Αν έχετε μαζί σας ένεση αδρεναλίνης για περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών, ζητήστε από το φαρμακείο ειδική θήκη για να τη μεταφορά της.
  • Προτιμήστε να διατηρείτε τα φάρμακα με τις συσκευασίες τους κλειστές και το φύλλο οδηγιών μέσα για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να ανατρέξετε σε αυτό.
  • Η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι να ανοιχτεί και, στη συνέχεια, να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Φάρμακα κατά των σπασμών, τα φάρμακα για την καρδιά ή οι ορμονικές θεραπείες (ακόμη και τα χάπια για τον θυρεοειδή), δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, συνεπώς το καλοκαίρι μπορεί να χρειάζονται ψυγείο – συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Τα φάρμακα που έχουν αλλάξει μορφή ή οσμή, έχουν ραγίσει, μαλακώσει ή κολλήσει μεταξύ τους δεν είναι κατάλληλα για χρήση, ακόμη κι αν δεν έχουν λήξει, σύμφωνα με την ημερομηνία της συσκευασίας.

Πηγή: https://www.ow.gr/ygeia/mia-farmakopoios-simvoulevei-pos-prepei-na-filame-ta-farmaka-to-kalokairi/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.