Υπνική Άπνοια: Ένας Παράγοντας Κινδύνου για την Κολπική Μαρμαρυγή

Μία νέα έρευνα από την Cleveland Clinic των ΗΠΑ παρατήρησε ότι η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μίας σχετικά κοινής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association, εξέτασε συνολικά 42.000 ασθενείς και διαπίστωσε ότι η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Μάλιστα, η σύνδεση αυτή διατηρήθηκε ακόμα και μετά την προσαρμογή για την πνευμονική λειτουργία, γεγονός που δείχνει ότι η υπνική άπνοια αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που προκαλεί τόσο αρρυθμίες όσο και ταχυκαρδία. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση καθώς έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές παθήσεις, μεταξύ των οποίων το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η συχνότητα της νόσου στον πληθυσμό είναι περίπου 2.5%.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε εθελοντές που είχαν κάνει μελέτες ύπνου στο παρελθόν. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 51 χρόνια.

Στο διάστημα των 5 ετών που εξέτασε η επιστημονική ομάδα το 5% των εθελοντών διαγνώστηκαν τελικά με κολπική μαρμαρυγή. Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10% μείωση στο μέσο κορεσμό οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής αυξανόταν κατά 30%.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, ιδιαίτερα στους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τόσο η πρόληψη όσο και η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης έχουν ήδη ξεκινήσει μία νέα έρευνα στην οποία σκοπεύουν να εξερευνήσουν πιο λεπτομερώς τους μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στις διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Η ίδια έρευνα θα εξετάσει επίσης αν οι συνήθεις θεραπείες που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας, όπως για παράδειγμα το CPAP, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/ypniki-apoia-enas-paragontas-kindynou-gia-tin-kolpiki-marmarygi/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.