Σεμαγλουτίδη: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ένα πολύ αμφισβητούμενο trend αυτή την περίοδο είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για το διαβήτη με σκοπό το αδυνάτισμα. Διάβασε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την προστασία της υγείας μας.

Μία… φρενίτιδα που ξεκίνησε από το εξωτερικό έχει οδηγήσει πολλούς και στη χώρα μας σε ένα μία ανορθόδοξη μέθοδο αδυνατίσματος: Τη χρήση σκευάσματος για το διαβήτη. Προτού πούμε περισσότερο, ας θυμηθούμε ότι όταν πρόκειται για φάρμακο για μία νόσο, αυτό έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και πιθανές παρενέργειες και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται εκτός του ιατρικού πλαισίου. Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις θα μας λύσουν κάποιες απορίες, ωστόσο μόνο ο γιατρός ή ο διατροφολόγος μας, εάν ακολουθούμε ειδική διατροφή για διαβήτη, μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους. 

Τι είναι η σεμαγλουτίδη για το διαβήτη;

Η σεμαγλουτίδη κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ozempic και είναι ένα εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο για άτομα με διαβήτη τύπου 2, αφού μειώνει το σάκχαρο στο αίμα βοηθώντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη. Η αρχική του έγκριση από τον FDA ήταν για δόσεις 0,5 mg ή 1 mg. Το 2022, ο FDA ενέκρινε υψηλότερη δόση 2 mg.

Είναι το Ozempic εγκεκριμένο για απώλεια βάρους;

Οχι. Το Ozempic είναι εγκεκριμένο μόνο για τον διαβήτη! Το δραστικό συστατικό, η σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους με την εμπορική ονομασία Wegovy. Τόσο το Ozempic όσο και το Wegovy είναι εμπορικές ονομασίες για τη σεμαγλουτίδη και τα ενέσιμα. Αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το Wegovy είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία νοσογόνου παχυσαρκίας και δεν ενδείκνυται για άτομα που θέλουν να χάσουν λίγα κιλά. Και σε αυτή την περίπτωση όμως μόνο ο γιατρός μπορεί να το χορηγήσει. 

Βοηθά η σεμαγλουτίδη στην απώλεια βάρους;

Η σεμαγλουτίδη – τουλάχιστον σε υψηλότερη δόση 2,4 mg – μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν και δεν είναι σαφές εάν η διαφορά των 0,4 mg στη δοσολογία για το Ozempic έναντι του Wegovy έχει σημασία.

Η σεμαγλουτίδη προκαλεί καταστολή της όρεξης και αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να βγει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι χορτάτος περισσότερο. Δεν κάνει τίποτα μαγικό στον μεταβολισμό! Σιγουρά τέτοιου είδους φάρμακα δεν προορίζονται για άτομα που θέλουν να χάσουν μερικά κιλά.

Οι ασθενείς με υψηλό βάρος χωρίς διαβήτη μπορεί να χάσουν βάρος εάν λάβουν GLP-1, αλλά οι κίνδυνοι του φαρμάκου υπερτερούν του οφέλους της απώλειας βάρους απλώς και μόνο για να είναι αδύνατοι σε σχέση με τη θεραπεία μιας ασθένειας.

Είναι η σεμαγλουτίδη ασφαλής;

Η θεραπεία έχει έγκριση για χρήση και θεωρείται γενικά ασφαλής σε δόσεις έως και 2 mg. για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν πως ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να το λαμβάνουν.

Θα πρέπει να αποφεύγεται σε πολλούς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των ατόμων με ιστορικό παγκρεατίτιδας, των ατόμων που είχαν καρκίνο του θυρεοειδούς ή που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, ζάλη, μειωμένη όρεξη, διάρροια.

Εάν διακόψεις τη θεραπεία θα διατηρήσεις το βάρος που έχασες;

Η ερευνά έδειξε ότι τα άτομα που σταμάτησαν να παίρνουν δόσεις σεμαγλουτίδης 2,4 mg είχαν ανακτήσει τα 2/3 του βάρους που είχαν χάσει ένα χρόνο μετά τη διακοπή. Μόλις το φάρμακο σταματήσει ή χάσει την αποτελεσματικότητά του, τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν στην παχυσαρκία θα εξακολουθούν να υπάρχουν και το βάρος θα επανέλθει αμέσως. Οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, συνιστώνται ως θεραπείες για την απώλεια βάρους.

Θυμήσου: Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή ένεση που μπορεί να σου δώσει την αλλαγή που ζητάς. Η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι η λύση για να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.shape.gr/ygeia/1006403/eneseis-gia-to-diabiti-gia-apoleia-barous-osa-prepei-na-gnorizoume/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.