Ozempic και υπερδοσολογία – Τι μπορεί να συμβεί

Η σεμαγλουτίδη κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk το 2012 και είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που την ενέκρινε ο FDA το 2017. 

Η σεμαγλουτίδη, το φάρμακο που συνταγογραφείται με τις εμπορικές ονομασίες Ozempic για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, και το Wegovy για τη διαχείριση βάρους, λειτουργεί μιμούμενη την ορμόνη GLP-1, η οποία απελευθερώνεται από το έντερο μετά το φαγητό. Η ορμόνη αυτή έχει πολλές επιδράσεις στο σώμα, όπως την τόνωση της παραγωγής ινσουλίνης, την επιβράδυνση της γαστρικής εκκένωσης και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Έχει χαιρετιστεί για τα οφέλη του στην απώλεια βάρους, ιδιαίτερα μεταξύ των διασημοτήτων.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, τουλάχιστον 2.941 Αμερικανοί ανέφεραν έκθεση υπερβολικής δόσης στη σεμαγλουτίδη, σύμφωνα με μια έκθεση από το America’s Poison Centers, έναν εθνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκπροσωπεί 55 κέντρα δηλητηριάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Καλιφόρνια αντιπροσώπευε περίπου 350 από τις αναφορές, ή το 12%, σύμφωνα με τον Raymond Ho, τον διευθύνοντα σύμβουλο του California Poison Control System. Ο Ho είπε ότι ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στην αναλογία του πληθυσμού της Καλιφόρνια προς την υπόλοιπη χώρα.

Τα Κέντρα Δηλητηριάσεων της Αμερικής δημοσίευσαν τα δεδομένα με μια αποποίηση ευθυνών ότι τα στοιχεία πιθανότατα αντιπροσωπεύουν υπομέτρηση στον αριθμό των περιπτώσεων που αφορούσαν τη σεμαγλουτίδη, καθώς το κέντρο περιλάμβανε μόνο εκείνα που αναφέρθηκαν οικειοθελώς στα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων.

«Είναι μια ανησυχητική τάση από την άποψη του κέντρου δηλητηριάσεων», είπε ο Ho. «Λαμβάνουμε τις συνηθισμένες κλήσεις σφαλμάτων δοσολογίας και ξαφνικά υπάρχει μια έκρηξη ανθρώπων που τηλεφωνούν πολύ πιο τακτικά για αυτό».

Η χρήση της σεμαγλουτίδης και άλλων μιμητών της GLP-1 έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τον τελευταίο χρόνο ως ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της απώλειας βάρους.

Ο Δρ. Stephen Petrou, γιατρός επειγόντων περιστατικών και τοξικολόγος στο California Poison Control, είπε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των υπερβολικών δόσεων. «Όχι μόνο υπάρχει αυξανόμενη κοινωνική δημοτικότητα» του φαρμάκου αλλά υπάρχουν και ευρύτερες ενδείξεις χρήσης του FDA».

Τα διαφορετικά σκευάσματα της σεμαγλουτίδης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση γιατί έχει οδηγήσει σε τόσες περισσότερες υπερβολικές δοσολογίες από άλλα φάρμακα της κατηγορίας του. Και τα δύο χορηγούνται μέσω εβδομαδιαίων ενέσεων, με το Wegovy σε συσκευές τύπου πένας μίας χρήσης και το Ozempic σε βελόνες που μπορεί να ποικίλουν σε δοσολογία. Οι τυπικές δόσεις κυμαίνονται από 0,25 mg έως 2,4 mg για εβδομαδιαίες ενέσεις, ανάλογα με τη συνταγή.

Κάποιος που δεν μπορεί να πάρει Wegovy μπορεί να καταφύγει στη χρήση Ozempic, επειδή είναι το ίδιο φάρμακο, αλλά μπορεί να αρχίσει να [προσαρμόζει] τη δόση του προς τα πάνω. «Τότε είναι που μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα».

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/farmako-nea/ozempic-kai-yperdosologia-oi-eidikoi-ston-exigoun-ti-borei-na-symvei/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.