ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO-World Health Organization) το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει στις πόλεις είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Από το 1980 η επίπτωση της παχυσαρκίας τριπλασιάστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στα παιδιά. 

Το πρόσθετο βάρος οδηγεί σε περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας, σε ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά κυρίως σε αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2 και καρκίνου.

Στις μέρες μας η Παχυσαρκία αποτελεί μια από τις κυριότερες αποτρέψιμες αιτίες θανάτου παγκοσμίως με αυξανόμενη συχνότητα όχι μόνο στους ενηλίκους αλλά και στα παιδιά.

Υπάρχει λύση;

  • Συντηρητική αντιμετώπιση:
    • Φυσική Δραστηριότητα και άσκηση
    • Μεσογειακή Διατροφή-Υποθερμιδικές δίαιτες
    • Αλλαγή συμπεριφοράς
    • Φαρμακευτική αγωγή 
  • Χειρουργική αντιμετώπιση: 

Έχει βρεθεί πως η Βαριατρική Χειρουργική  αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη διατήρηση αυτής της απώλειας στον χρόνο.

Τι είναι η Βαριατρική/Μεταβολική Χειρουργική

Πρόκειται για χειρουργεία που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του γαστρεντερικού με στόχο  την μειωμένη πρόσληψη τροφής και την αλλαγή της έκκρισης των γαστρεντερικών ορμονών.

Τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση του σωματικού βάρους και η βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας χωρίζονται αδρά σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

Α. Τις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις στις οποίες ανήκει η Επιμήκης Γαστρεκτομή (sleeve Gastrectomy, «μανίκι») και ο Ρυθμιζόμενος Γαστρικός Δακτύλιος (η χρήση του έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια).

 Στις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου με αποτέλεσμα να έχουμε πρώιμο κορεσμό και μειωμένη θερμιδική πρόσληψη.

Στην Επιμήκη Γαστρεκτομή έχουμε και μεταβολή στην έκκριση ορμονών, όπως η μειωμένη έκκριση της Γκρελίνης , μια ορμόνη υπεύθυνη για την όρεξη.

Β. Τις μεικτού/ δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις, στις οποίες ανήκει η Γαστρική Παράκαμψη (κλασική, «Mini») και η Χολοπαγκρεατική Παράκαμψη.

Σε αυτές, εκτός από την μείωση του όγκου του στομάχου, έχουμε και παράκαμψη ενός τμήματος του εντέρου με αποτέλεσμα αλλαγές στην έκκριση γαστρεντερικών ορμονών και την προαγωγή της δυσαπορρόφησης. Πρόκειται για πιο σύνθετες επεμβάσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά και με αύξηση της πιθανότητας μακροχρόνιων επιπλοκών.

Μπορώ να χειρουργηθώ για να χάσω το επιπλέον βάρος?

Ένα άτομο μπορεί να υποβληθεί σε Βαριατρική Επέμβαση αν:

  • Έχει BMI πάνω από 40 kg/m2
  • Έχει ΒΜΙ πάνω από 35 kg/m2 και 2 ή περισσότερες παθήσεις που οφείλονται στην παχυσαρκία 
  • Έχει BMI μεταξύ 35 και 40 kg/m2 και σακχαρώδη Διαβήτη που δε ρυθμίζεται σωστά παρά τα βέλτιστα συντηρητικά μέτρα
  • Πρόσφατα συστήνεται χειρουργείο και σε άτομα με ΒΜΙ μεταξύ  30 και 35 kg/m2 και Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που δεν ελέγχεται καλά παρά τα βέλτιστα συντηρητικά μέσα.

Με την εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής το σύνολο σχεδόν των Βαριατρικών Επεμβάσεων πραγματοποιείται Λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω μικρών τομών στο δέρμα. 

Χειρουργική αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας – Βελτίωση ποιότητας ζωής

Έχει αποδειχθεί πλέον πως οι βαριατρικές επεμβάσεις δεν οδηγούν μόνο στη δραστική μείωση του σωματικού βάρους, αλλά και στην ύφεση ή ακόμη και εξάλειψη των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Μεγαλύτερο όφελος, όμως, έχουν οι ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη: άμεσα μετά το χειρουργείο υπάρχει σαφής βελτίωση του γλυκαιμικού δείκτη και ύφεση ή και θεραπεία του διαβήτη. Εννιά στους δέκα ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ που έχουν υποβληθεί σε Βαριατρική Επέμβαση δεν χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή δύο χρόνια μετά το χειρουργείο, σε αντίθεση με το 31% των ασθενών που ακολούθησαν κάποια συμβατική θεραπεία.

Οι Βαριατρικές Επεμβάσεις, επίσης, επιτυγχάνουν δραστική απώλεια βάρους και βελτίωση ή και θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, της φλεγμονής και της νεφρικής λειτουργίας. Μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και, συνεπώς, την επίπτωση των θανατηφόρων ή μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Επιπρόσθετα έχουμε βελτίωση της λιπώδους διήθησης του ήπατος, της εκφυλιστικής αρθρίτιδας και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Σε κάθε περίπτωση οι Βαριατρικές/ Μεταβολικές επεμβάσεις γίνονται με αυστηρά κριτήρια σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα Παχυσαρκίας.

Στόχος είναι, όχι μόνο η απώλεια βάρους, αλλά η συνολική βελτίωση της σωματικής και ψυχικής Υγείας των ατόμων.

Νατούδη Μαρία
Χειρουργός
6948480799
natoudisurgery.gr